понедељак, 2. јун 2014.

Xenotilapia ochrogenys

 

Latinski naziv:Xenotilapia ochrogenys
Porodica: Cichlidae
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Velicina: Mužjaci obično narastu oko 11 cm dok su ženke 9-10cm.
Ova prelepa riba se može naću u priobalju jezera Tanganyike. Optimalna temperatura vode za njeno držanje iznosi 24 - 26°C, pH od 8-8,6 a dH 10.
Ovaj ciklid ima tupljasti oblik glave (zaokružen).
Polni dimorfizam se jasno uočava već od godinu dana. Mužjaci po telu dobijaju 3 jako izražene kockice dok se dve krajnje samo naziru. Ove kockice, prilikom mresta dobijaju jaku crnu boju a peraja im imaju prelepe prelive žute, plave i crne.
Mužjaci pripremaju teren praveći u pesku „arene“ a onda svojim intenzivnim bojama privlače ženku pa izgleda kao da plešu na rubu rupe u bočnom položaju. Kada ženka dođe u rupu počinje zajednički ples.
Ženke nemaju toliko upadljive boje, i njima se za vreme mresta pojavljuju kockice po telu ali one nisu toliko izražene upravo zbog sivkasne, neupadljive podloge.
Mužjaci su spremni za mrest tokom cele godine pa ženkama moramoobezbediti dovoljno mesta da se skriva od agresivnih mužjaka nakon mresta.
Ženke nose jaja u svojim ustima do 21 dan.
Mužjaci su jako agresivni jedni prema drugima preporučuje se da na 10 ciklida, budu 2 mužjaka a ostalo ženke.
Što se tiče ishrane, ovi ciklidi vole hranu koja je puna proteina pa ih možete hraniti zamrznutom hranom: cyclopsi, larvama crnih komaraca, artemija. Ali ove ciklide možete hraniti i kvalitetnom veštačkom hranom ( preporučuje se mešanje dve- tri vrste hrane od člistića do granula).

Ovaj ciklid voli mirnu vodu, najmanja veličina akvarijuma je 300 litara mada to zavisi i od ostalih vrsta koje držite u akvarijumu. Idealan broj ovih ciklida u akvarijumu je 10 i tada bi akvarijum trebalo da bude najmanje 50 cm širine i 100-150 cm dužine. Kod njih nije bitna visina akvarijuma.
Ukoliko želite da ih držite u zajedničkom akvarijumu, možete ih držati sa Cyprichromis-ima, Paracyprichromis-ima i Altolamprologus-ima kao i ribama koje se više zadržavaju u gornjem, odnosno srednjem delu akvarijuma. Vole mir u akvarijumu. Nisu za držanje sa vrlo pokretljivim vrstama. Ne preporučuje se da ih držite sa grupom ciklida Tropheus-a.
Promene svetla (rasvete) moraju biti postepene. Najbolje je koristi moonlight kao pomoć prilikom paljenja i gašenja glavne rasvete. Moonlight se pali pre glavne rasvete ujutro, a isto tako uveče, pre gašenja glavne rasvete.
Neki akvaristi ovu ribicu uzimaju kao čistača podloge, da bi im podloga (pesak) bio bez tragova otpada, s obzirom da ga oni neprestano prebacuju i kopaju.

Нема коментара:

Постави коментар