уторак, 3. јун 2014.

Neocaridina heteropoda var. Rili



Poreklo:

Rili je dobijen u tajvanskim odgajivačnicama, 2010. godine, i odmah je postao tražen zbog svog neobičnog kolorita i kombinacije obojenih i providnih delova. Prve rili su dobijene selekcijskim odgajivanjem crvenih neocardinia sa belim mrljama, poljima i paležima, sve dok se osobine nisu ustalile, nakon čega su postale dostupne javnosti. Po dolasku na Severnoameričko tržište, Rili kozice su držale jaku cenu, ali je cena kasnije drastično opala. Za sada postoji samo crveni rili varijetet.


Uzgoj

Rili kozice su jednostavne za odgajivanje. Pošto bukvalno potiču od Red cherry kozica, zahtevi su im slični i relativno se lako razmnožavaju u kozičnjacima. U suštini, treba im se obezbediti ne previše tvrda i čista voda, mešavina oba pola, prihvatljiva temperatura i kvalitetna hrana, i ove kozice će se razmnožavati.


Razlikovanje polova
Determinacija pola je relativno laka. Zaobljeni stomak i sedlo je siguran pokazatelj ženki. Sedlo može da bude žućkasto, zelenkasto, pa čak i da vuče ka plavkastoj nijansi. Mužjaci imaju ravniji stomak, duže antene, i slabiju obojenost od ženki.

Na slici se vidi ženka u prvom planu i mužjak iza nje:


Parametri vode

Zahtevaju slične uslove kao i RCS, Blue Pearl, Snowball kozice. Optimalan opseg temperature je 20-26 stepeni Celzijusa, ali mogu da žive i ne temperaturama 18-27 stepeni, ali se ne očekuje uspešno razmnožavanje na ovim graničnim temperaturama. Čista voda je naravno, neophodan uslov za kozice. Tvrdoća vode bi trebalo da je GH (general hardness) 4-6 (pa čak i 8 ), KH 1-2, dok pH vrednost bi trebalo da bude u opsegu 6.2-6.9, dakle blago kisela voda joj prija.

Ishrana

Ishrana je kao kod svih drugih kozica. Jedina stvar koja treba da se ima na umu je da količina hrane zavisi od veličine populacije. Kako se kozice budu razmnožavale, moraćete da povećavate količinu hrane. Hrana u prahu je idealna za mlade kozice, kao početna, starter, hrana u prvih nekoliko dana života. Najbolje je hraniti ih jednom dnevno u količini koju mogu da potroše za 1 do 2 sata. Hrane se ostacima hrane za ribice, specijalnim mešavinama za kozice, barenim spanaćem, algama.

Нема коментара:

Постави коментар