понедељак, 2. јун 2014.

Neolamprologus Leleupi


Latinski naziv: NEOLAMPROLOGUS LELEUPI
Poreklo ove ribe je Afrika, jezero Tanganjika. Pripada porodici ciklida. Ova vrsta ribe se nalazi u slatkoj vodi. Živi na dubini od oko 40m i zavisi od svog stanovišta zbog reprodukcije, a i zbog toga da bi izbegla opasnost, jer ona koristi kamenje i prirodne supljine kao sklonište i mesto za reprodukciju.
Neolamprologus leleupi najčešće nalazimo kao samca, ali u vreme mresta se formira par. Mrešćenje se odvija unutar pećine gde ženka položi jaja, a mužijak ih oplodi. Par brine o mladima tako što ženka bdi nad jajima, a mužijak brani teritoriju. Gotovo da nema polnih razlika kod ove vrste.
Održavanje: Ova vrsta ribe se nalazi u akvarijumu čija je podloga od sitnog peska ili veoma sitnog šljunka. Poželjno je imati više kamenja koji su raspoređeni tako da formiraju pećinu. Prihvatljive su i biljke. Neolamprologus leleupi se nalazi u nižem i srednjem delu akvarijuma.Žuti lamprolog je osetljiv na promene nitrata i azota, čije bi vrednosti trebalo da budu oko nule. Može biti u vodi koja je sa česme ako je iz nje uklonjen hlor, ali izlaganje ovako tretiranoj vodi treba biti postepeno. Ova vrsta ribe se čuva u akvarijumu većem od 80cm, koji sadrži preko 130l vode. Ako je akvarijum prostran sa puno kamenja i udubljenja, par će se lako mrestiti. Što se tiče naravi ove vrste ribe, karakteriše ih to što su agresivne prema manjim i statičnim ribama, ali se uklapaju sa ciklidima iz rodnog jezera. Ne oštećuju bilje i ne kopaju podlogu akvarijuma.
Temperatura vode u kojoj se nalazi neolamprologus leleupi je od 23oC do 27oC, a za reprodukciju, odgovarajuća temperatura je 25oC sa pH vrednosti od 7,5 do 8,0.
Velicina mužjaka je oko 10cm, a ženke oko 8.
Izgled: Boja ovog ciklida varira od žute do čokoladno braon boje, u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazi tj. dubine na kojoj je. Može biti i tamno narandžaste boje, koja je slična sa prirodnom bojom ove vrste. Oko im je crno ili plavo, a peraja su iste boje kao i telo. Po izgledu, veoma je teško razlikovati ženku od mužijaka, ali je uglavnom ženka manja, dok mužijak ima malo produžena karlična peraja.
Neolamprologus leleupi, žuti, ponekad se pomeša sa drugim ciklidom sličnog izgleda, neolamprologus longior, takođe poreklom iz jezera Tanganjika.
Ishrana : Ova vrsta ciklide jede sve, ali se najčešće hrani beskičmenjacima (larvama, mušicama).
Može živeti od 5 do 7 godina.

Нема коментара:

Постави коментар