понедељак, 2. јун 2014.

Neolamprologus brichardi

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Neolamprologus
Vrsta: brichardi


U uvodu treba napomenuti kako je u prošlosti postojao rod Lamprologus koji se sastojao od preko 50 vrsta ciklida. Ihtiolozi se još uvek nisu usaglasili oko klasifikacije ovog roda ciklida, tako da postoji više vrsta podela, a i u budućnosti se mogu očekivati nove. Francuzi J. Colombe i R. Allgayer su preraspodelili rod Lamprologusa na taj način da pod Lamprologuse spadaju ciklidi iz reke Zair. Izveli su nove rodove: Variabilichromis, Paleolamprologus, Neolamprologus te ponovo postavili rod Lepidolamrologus (Pellegrin 1904). Poll je kasnije još dodao i rod Altolamprologus. Na žalost Neolamprolugus je rod u koji su stavljeni svi ciklidi koje naucnici nisu preraspodelili u jedan od gore navedenih rodova.

Rod Neolamprologus grubo se može podeliti u tri grupe. U prvu spadaju patuljasti ciklidi tzv. skoljkasi, u drugu Neolamprolgus - brichardi kompleks, a u treću veći i agresivniji ciklidi. Kompleks Neolamprologus brichardi se sastoji od više vrsta ciklida: brichardi, savoryi, falcicula, crassus (marunguensis), splendens, pulcher itd. Sve te vrste ciklida su porpilično slične, razlikuju ih tek oznake na škržnom poklopcu. Kao što smo već napomenuli, klasifikacija ovih riba još ni izdaleka nije gotova, te se uskoro mogu očekivati nove preraspodele.

Mi ćemo se osvrnuti na najpopularniju ribu Neolamprologus brichardi (Poll, 1974). Kao i većina riba, i Neolamprologus brichardi je tokom vremena bio premeštan iz jednog u drugi rod ciklida. 1952. smešten je kao podvrsta N. savoryi pod imenom Lamprologus savoryi elongatus (Trewavas & Poll). Poll uzdiže ribu na nivo vrste 1974. godine te joj daje ime Lamprologus brichardi u čast pokojnog belgijanca Pierre Bricharda, čovjeka koji je otkrio brojne nove Tanganyika ciklide. Konačno 1985. godine Colombe i Allgayer rade reviziju celoga roda Lamprologus, te brichardiju dodeljuju novi rod Neolamprologus, gdje se i danas nalazi pod tim imenom. Neolamprolgus brichardi fascinira mnoge ljude zbog svoje celokupne pojave,gracioznih peraja.

Razlike varijiteta kod  Neolamprologus brichardi (Poll, 1974)


Neolamprologus brichardi "magara"
Neolamprologus brichardi "karilani"
Neolamprologus brichardi "katill'
Neolamprologus brichardi "kigoma"
Neolamprologus brichardi "nkondwe"
Neolamprologus brichardi "halembel"
Neolamprologus brichardi "mkinga"
Neolamprologus brichardi "milima"
Neolamprologus brichardi "fulwe"
Neolamprologus brichardi "kachese"
Neolamprologus brichardi "kapampa"
Neolamprologus brichardi "sumbu"
Neolamprologus brichardi "kiku"
Neolamprologus brichardi "chaitika"
Neolamprologus brichardi "kala"
Neolamprologus brichardi "mtosi"






On nije kao ostale vrste afričkih ciklida obdaren jakim bojama, ali elegancija peraja mu je omogucila da ponese laskavi nadimak Princeza Burundija. Pored Burundija koji je njihovo najveće stanište, u prirodi se nalaze još i u Tanzaniji i Zairu (naravno sve je to deo jezera Tanganyika). To je za sada jedini poznati ciklid koji živi u kolonijama, a da se mresti na podlozi tzv. leglo u pecini. Takodje, jedino se kod ovih ciklida za rast podmlatka i za čuvanje gnezda brine cijela kolonija. Neverovatan je prizor videti 100 000 jedinki kako u harmoniji žive na malenom prostoru. Monogamni su, ali u zatočeništvu znaju biti i poligamni.




U prirodi se hrane malenim planktonima i bezkicmenjacima, dok će u zatočeništvu prihvatiti gotovo svu hranu. Potrebno je jako paziti da se ne pretera sa mesnom prehranom. U akvarijumu ih je najbolje držati u paru ili u kolonijama od desetak riba (ali samo u dovoljno velikom akvarijumu gdje će sve ribe moći pronaći svoj zaklon). Dominantni mužjak će uspostaviti vladavinu nad celom kolonijom. Ako su u akvarijumu samo mužjaci ili samo ženke neće biti nikakvih problema. Ali čim u akvarijum sa mužjacima dođe makar i jedna ženka, dominantni mužjak će započeti nemilosrdnu borbu kako bi se rešio ostalih mužjaka.
Lamprologus brichardi znaju biti poprilično agresivni prema drugim vrstama ciklida, tako da ako nemate veliki akvarijum (preko 300 litara) najbolje ih je držati same. Vrste koje je moguće držati sa njima (pod uslovom da su bile u akvarijumu pre brichardia tj. da su uspele zauzeti svoj prostor) su: Neolamprologus leleupi, Altolamprologus calvus, Julidochromis marlieri. Poznati su kao veliki teritorijalci, tako da jedan par brichardia zna sabiti ostale veće ribe u cosak akvarijuma, pa ih čak i ubiti.





Odrediti pol brichardia ponekad zna biti poprilično težak posao. Mužjak bi trebao imati veće peraja i uopste biti robusniji, ali to ne mora uvek biti tako. Voda u akvarijumu treba biti tvrda, sa pH između 8,0 – 9,0. Temperatura vode neka se kreće oko 25-27°C. Potrebno je naglasiti da ribe ne tolerisu visoku temperaturu (preko 29°C), pa je zbog toga obavezno u letnim mesecima na to pripaziti. Treba paziti da i prilikom menjanja vode, nova voda ima iste vriednosti kao i voda izvađena iz akvarijuma. Poželjno je da u akvarijum svietlo bude malo prigušeno.
Na dno akvarijuma obavezno ide fini pesak, mnoštvo praznih školjki koje služe ribama kao zaklon. Naravno i kamenje kojim će se formirati razne pećine i skloništa, čime će se dobiti izgled prirodnog stanista. Prilikom konstrukcije kamenja mora se pripaziti da je smešteno na čvrstom dnu, jer brichardiji obožavaju kopati pesak. Ako sve nije dobro napravljeno, moglo bi doci do pomeranja kamenja, pa čak i do oštećenja akvarijuma. Biljke su poželjnje u svakom akvarijumu, pa tako i u akvarijumu za brichardije. Naravno potrebno je staviti otpornije biljke koje je moguće pričvrstiti za čvrstu podlogu, jer u pesku neće dugo izdržati.


Razmnožavaju se najčešće tako da ribe u pesku naprave rupu do dna akvarijuma, unutar ljušture školjke ili na unutrašnjoj strani keramičke posude. Nakon što očiste mesto, ženka ležei kru, pa ih zatim mužjak oplodi. Tako se menjaju više puta, dok ženka ne snese između 25-100 jaja. Ženka čuva gniezdo, dok mužjak brani okolnu teritoriju. Mlade ribe se ležu nakon tri dana, a nakon nedelju dana počinju plivati. Kao i sve malene ribe, potrebno ih je na početku hraniti što manjom hranom: infuzoriom, zelenom vodom, pa posle preći na artemie... Kao što smo već napomenuli za malene ribe se uz roditelje brinu i ostali pripadnici kolonije, čak i njihova starija braća i sestre. Rastu poprilično sporo, potrebno ih je često hraniti i održavati kvalitet vode.

Нема коментара:

Постави коментар