понедељак, 2. јун 2014.

Paracyprichromis nigripinnis

naziv-  Paracyprichromis nigripinnis
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica[/color]: Cichlidae
Rod: Paracyprichromis
Vrste: brieni (Boulenger, 1901)
           nigripinnis (Poll, 1981
osti naziv: plavi neon
narav:blago agresivni




Ove ribe su da kazemo jedne od najtrazenijih ciklida iz jezera Tanganyika .zbog svoje dobre naravi i veoma niske agresije.takodje,oni pokazuju veoma velike varijacije boja u rasponu od zute,plave,crne,ljubicaste,zelenkasto-plave,crvena i njihovih kombinacija.
Paracyprichromis je endemičan rod ciklida jezera Tanganyika. Ranije su se vodili u rodu Cyprichromis, ali je belgijski ihtiolog Poll 1986. godine napravio reviziju i dve vrste premestio u novi rod koji je dobio ime Paracyprichromis. Iako na prvi pogled ciklidi iz ova dva roda izgledaju vrlo slično to ipak nije slučaj. Postoje dve značajne razlike. Prva je u različitom broju prsljenova, a druga u različitom načinu razmnožavanja. Paracyprichromisi nastanjuju čitavo jezero Tanganyika. Preferiraju kameno staniste, a zadržavaju se u dubljim vodama 25 - 40 metara. Kod vrste Paracyprichromis brieni postoji mnogo geografskih varijanti, dok kod vrste Paracyprichromis nigripinnis geografskih varijanti nema. Hrane se isto kao i Cyprichromisi, planktonima koje prikupljaju svojim posebno razvijenim ustima. Otvaranjem usta formira se tzv. tuba, i tako se kroz nju velikom brzinom usisava voda i plankton koji se u njoj nalazi.

Paracyprichromis brieni (Boulenger, 1901)




Ime je dobio po belgijskom profesoru Paulu Brienu (1894 - 1975). Živi duž celog jezera. Dubine 30 – 40 metara predstavljaju područja u kojima su najčešći. Ipak, znaju živeti i u mnogo plićim delovima jezera, ali to je vrlo retko. Uvek žive u blizini kamenja, koje im predstavlja sigurno utočište kao i mesto za razmnozavanje. Zadržavaju se izvan pećina i skrovišta, uz ivice kamena. Ženke i neteritorijalni mužjaci se odlaze hraniti podalje od kamenja, ali uvek su u blizini kako bi na na prvi znak opasnosti mogli doći do sigurnosti koje im kamenje pruža. U jezeru živi mnoštvo geografskih varijanti, koje se vrlo razlikuju, pa postoji mogućnost da se u dogledno vreme opiše i neka nova vrsta Paracyprichromisa. U jezeru žive zajedno sa svojim bliskim rođakom Paracyprichromis nigripinnisom. Od njega se razlikuju time što imaju manje oči i izduženije vretenasto telo.




Paracyprichromis nigripinnis (Poll, 1981)
Nastanjuje čitavo jezero, većinom na dubinama 20 – 40 metara, ali zna da bude i na dubinama od samo 6 metara. Ne javljaju se različite geografske varijante. Mužjaci poseduju spektakularnu plavu neonsku tanku prugu duž celoga tela, dok takvu prugu ženke nemaju. Takođe, kod mužjaka se na krajevima repa nalaze končasti produžeci – filamenti. Mužjaci se nalaze većinom u tamnim kamenim pećinama gde često „vise“ glavom okrenutom prema dnu, dok su ženke i neteritorijalni mužjaci izvan skrovišta, ali uvek u njihovoj blizini. Teritorijalnost im je naglašena, pa mužjak čuva i brani svoje skrovište. Prilikom parenja odvaja ženku od jata i prati je do pećine. Na mnogim delovima jezera žive zajedno sa Paracyprichromis brieni-ma, a najlakše ih je prepozati po tome što imaju veće oči, i telo im nije toliko izduženo. u akvaristicise izvodi albino varijanta Paracyprichromis nigripinnis-a.
samo držanje Paracyprichromisa u akvarijumu ne predstavlja neki veći problem ukoliko se održava optimalni kvalitet vode kao i za sve Tanganyika ciklide i odaberu se prikladni sustanari. Akvarijum treba biti što veći i što duži, a Paracyprichromisi se najbolje osećaju ukoliko ih ima barem 10. Ovo je vrlo miran rod ciklida, pa u akvarijumu bez ikakvih problema može živeti i više muzjaka. Odrasle ribe narastu 10 - 14 cm, muzjaci su nešto veći. Koloracija Paracyprichromisa zavis od više faktora. Njihova prehrana mora biti bogata vitaminima. Hrana bogata karotenom (artemija, cyclops) poboljsa će obojenost ovih ciklida. Tamna podloga i tamni komadi kamenja pomažu da se ribe osećaju sigurnijim.
 Svetlo je još jedan od važnih faktora. Preporuka je da u akvarijumu svetlo bude priguseno, tada ce na plava neonska pruga najbolje doći do izražaja. sto se hardwera tice koji mora biti u akvarijumu sa Paracyprichromisima,moraju biti vertikalno postavljeni komadi kamenja. kamenje treba biti priblizno visini od dve trecine visine akvarijuma, a poželjno i do samoga vrha. Pružaju sigurnost ovim ciklidima, i služe kao potencijalno mjesto za parenje.
Što se tiče ostalih stanovnika akvarijuma sa Paracyprichromisima, treba biti pažljiv jer su ovo prilično mirne ribe. Takođe, zahtijevaju hranu bogatu karotenom, pa ciklidi koji se pretežno hrane sa hranom biljnog porekla (Tropheus, Petrochromis) nisu idealni za zajednički akvarijum. Cyphotilapia frontosa i gibberosa spadaju u predatore,kojima bi Paracyprichromisi vrlo lagano mogli završiti kao izvor hrane, pa se nikako ne sme mešati sa njima. Kod drugih, agresivnijih ciklida, Paracyprichromisi će biti vrlo povuceni, bledih boja i preplasenog  ponašanja.
Ali zato postoji mnogo rodova Tanganyika ciklida sa kojima ce Paracyprichromisi uspešno slazu. Cyprichromisi predstavljaju gotovo idealnog stanovnika, jer su oba roda vrlo miroljubiva, izgledom slicna, a opet različita. Cyprichromisi su aktivniji i zauzimaju sredisnji deo akvarijuma, dok se Paracyprichromisi zadržavaju uz kamenje ili sakriveni u pecinama. Ostali ciklidi koji se mogu držati sa Paracyprichromisima su: Xenotilapia, Lamprologous, Telmatochromis, Altolamprologous...

Paracyprichromisi su poligamni, a način razmnozavanja je ustonosa. Polno zreli postaju sa 10 – 11 meseci. Parenje Paracyprichromisa se odvija na sledeci način. Ovi ciklidi se pare uz vertikalnu stenu (kamen) ili unutar pecine. Zenka pliva vrlo blizu dna glavom okrenutom prema podlozi. Zatim ispusta ikru. Muzjak se nalazi uz stenu (kamen) iznad ženke i kako ona ispusta ikru, on ispusta mlec. Jajasca se oplodjuju, i kako pada prema dnu, zenka ga sakuplja u svoja usta. Zenka svaki put ispusta po jedno jajasce. Broj jajasaca zavisi od velicine zenke, njenog iskustva i spremnosti, a može biti i do 25 komada. Ipak, u proseku se taj broj kreće od 5 – 10 komada ikre. Ovo je potpuno razliciti način razmnozavanja od Cyprichromisa. Kod njih do oplodnje dolazi u ustima ženke, dok kod Paracyprichromisa do oplodnje dolazi izvan usta, u vodi. Ikra se razvija u zenkinim ustima sledecih 24 – 27 dana. Nakon toga mlade ribice su potpuno razvijene, slobodno plivaju i zenka ih ispusta iz usta. Jednom kada ih ispusti, vise se za njih ne brine i ne uzima ih nazad u svoja usta.
U akvarijumu su prvi pokusaji često neuspesni i zenka proguta jajasca. Nakon nekog vremena, ženka stekne potrebno iskustvo. Primecen je veliki problem koji se javlja kod Paracyprichromisa. Ukoliko je zenka pod stresom, može se dogoditi da ne ispusta ribice iz svojih usta. Desavalo se da su zenke čak crkavale od neuhranjenosti i slabosti a da nisu ispustile potpuno razvijene ribice iz svojih usta.Cedjenje ribica iz ustiju predstavlja jedinu opciju, ali treba biti krajnje oprezan. Usta ovih ciklida su vrlo krhka, pa ih svaki nagli pogresan potez može ostetiti i dovesti do fatalnog rezultata. Mlade ribice, nakon što budu pustene (iscedjenje) iz usta zenke, velike su vec oko 12 mm i mogu se poceti hraniti zivom, ali i kupovnom hranom.





Paracyprichromis je ciklid jezera Tanganyika koji odusevljava svojim,za ciklide neobicnim izgledom, kao i pomalo cudnim ponasanjem. Zbog toga predstavlja pozeljnog partnera za zajednicke akvarijume, naravno uz uslov da su ostali stanovnici mirnijeg karaktera. Tada ce njegovo ponasanje biti prirodno, i do izrazaja će doci sva njegova bljesteca lepota i gracioznost.

Нема коментара:

Постави коментар