понедељак, 2. јун 2014.

Neolamprologus caudopunctatus

Smatraju ih sitnijim ciklidom ali s obzirom da muzijak dostize i do 8cm a zenka do 5cm po mom skromnom misljenju daleko su od patuljastih ciklida.
U prirodi zive uglavnom u plicacima ne dublje od 2 metra , sto nam i govori da visina akvariuma za ovu vrstu ne igra nikakvu ulogu ,povrsina dna je daleko bitnija .Dosta skrovitih mesta ,poput naslaganog kamenja jedan preko drugog sa podebljim slojem sitnog kvarcnog peska bice savrsen dom za N. caudopunctatus
Vole da kopaju oko pecina odnosno na taj nacin markiraju svoju teritoriju.Uvrezeno je misljenje da su skoljkasi  , naprotiv samo u nedostatku pukotina i  supljina nerado ce iskoristiti skoljku za mrest . Kao i vecina riba  iz porodice Neolamprologus izuzetno su srcani i suprostavice se i puno vecoj ribi
 U samo svitanje kada sam prilazio akvariumu da upalim svetlo primecivao sam da dobiju crno sive pruge po telu koje jako brzo nestanu.
Minimalan akvarium za uspesan uzgoj ovih ciklida je 100L .Jednom oformljen par ostaje do kraja zivota .

Muzijak od zenke se razlikuje po tome sto on ima nesto vise izduzeno telo a ona  vise zaobljeno jajasto ,to su male razlike ali iskusnom oku to ne moze da promakne.

Нема коментара:

Постави коментар