уторак, 3. јун 2014.

Mikrogeophagus ramirezi

Carstvo: Animalia
Koleno: Chordata
Potkoleno: Vertebrata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Infrarazred: Teleostei
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Labroidei
Porodica: Cichlidae
Rod: Mikrogeophagus
Vrsta: Mikrogeophagus ramirezi



Otkriven: Myers and Harry 1948
Skupina ciklida: Patuljaste cihlide, Južnoamerički
Vrsta vode: slatkovodna
Temperatura: toplovodna (24 - 27 °C)
Ph: 6,6-7,0
Veličina : 8cm
Litraža: 60l



Opis: Ramirez spada u porodicu endemskih patuljastih ciklida. Prirodno staniste im je oko reke Orinoco (Venecuela i Kolumbija). Mogu da porastu do 8 cm dužine. Mužjaci su veći i bolje obojeni. Kod mužjaka su leđno i analno peraje duže nego kod ženki i ženke imaju ružičast trbuh, pogotovo kada su spremne za mrest.

Razmnožavanje

Za uzgoj ove ribice, neophodna je meka voda 1-3dgh, ph 6,5 -  7, kh 0-1 a temperaturu vode je potrebno polako povisiti sa 23-26 na 28.
 Akvarijum za mrest treba urediti na sledeći način: u jedan ćošak treba staviti mangovo drvo dok u ostala tri ćoška treba staviti keramičke pločice veličine recimo 4x4 cm na koje par polaže ikru, i potrebno je ubaciti i neku širokolisnu  biljku. Poželjno bi bilo da u filter ubacimo malo treseta kako bi se održavala ph stabilnost. Još jedan savet- akvarijum i svu opremu pre svega dobro oprati u hipermanganu s obzirom da je ikra ramireza jako osetljiva na plesan.

Ubacimo par u akvarijum i hranimo ih što raznovrsnije i ako je moguće živom  hranom. Nakon nedelju dana trbuh ženke će poprimiti izrazito roze boju i mužjak počinje svoj ples. Par počinje sa čišćenjem mesta na kome misli položiti ikru i počinje mrest. Ako je sve u redu, na smenu će čuvati ikru i čistiti je svojim perajuma. Ali ukoliko mužjak napada ženku nakon mresta,moramo je izvaditi iz tog akvarijuma,u suprotnom postoji mogućnost da mužjak ubije ženku ili da ona pojede ikru.
 Obično leglo neće sadržati više 100-150 komada ikre, a ramirezi će se mrestiti svakih 15-20 dana
Inkubacija traje 48 sati, pri temperaturi od 29 stepeni, nakon toga još period od 4-6 dana dok mlađ ne propliva i počne se hraniti.
Hranimo ih sitnom artemijom. Uslovi u akvarijumu s mlađi moraju biti idealni sa što manje nitrita i nitrata jer su ramirezi prilično osetljivi na uslove vode pogotovo mlađ.
Nakon otprilike 1-2 nedelje odvajamo roditelje koje polako možemo pripremati za sledeći mrest. Mlađ i dalje hranimo artemijom i vršimo česte izmene vode svakih 2-3 dana, naravno zamenjujemo je vodom istih parametara. Kada mlađ poraste dovoljno da može primiti suvu ili neku krupniju živu hranu (otprilike 7mm) možemo postepeno povećavati tvrdoću do nekih 6 dh.
Mlađ sporije raste nego kod skalara, tako da morate obezbediti veću količinu artemije. Prvih mesec dana hranite ih artemijom, a nakon toga mešajte artemiju sa usitnjenom suvom hranom. Ramirezi najbolje rastu pri temperaturi 26-28 ° C i pH 6,8-7,0. Nakon dva meseca mlađ počinje dobijati boju. Prelepa ribica. Jedina šteta je što žive relativno kratko, ali zato se počnu mrestiti prilično rano, nakon 6-7 meseci od mresta.


Šlajer ramirez

Šlajer ramirez je sa izduženijim perajima i izraženo je samo kod mužjaka.

Jako je miroljubiva ribica i može se držati sa tetrama ali i sa diskusima.  Ramirezi su osetljive ribice na razne napade bakterija pa im je neophodna kvalitetna ishrana i redovno održavanje akvarijuma, jer su osetljivi i na lekove. Jako su osetljivi i na tvrdocu vode pa se ne preporucuje držanje ramireza u tvrdoj vodi.
Vole gusto zasađene akvarijume i crvenkasto kamenje i drvo kao dekor.
 Naziv vrste ovih neverovatno lepih patuljastih ciklida,duguju M.Ramirezu ekspertu za dzungle Amazona,lovcu i avanturisti,koje je uzeo znacajnu ulogu u ekspediciji americkog istrazivaca g.Blass.Komplikovanija je genericka pripadnost ovih riba.Rng prvobitno u kasti Apistograma,oni su kasnije postali Mikrogeophagus-i.
Manuel Vicente Ramirez kolumbijski kolektor:
Glavna stvar je da ova lepota za nesto vise od pola veka prisustva u akvaristickoj statistici,nastoji sve vise i vise da pronadje hiljade i hiljade poklonika medju akvaristima.Znacajnu ulogu u tom smislu ima izuzetna smirenost (ne tako cesta medju clanovima porodice cichlidae) s obzirom na uslove zivota i prakticno stalnu spremnost za parenjem.Naravno govorimo o "leptir" Mikrogeophagus ramirez (Myers et Harry, 1948).
U prirodnom stanistu: Kolumbiji i Venecueli ove male ribe,dostizu duzinu od 6-7cm,uglavnom naseljavaju ciste  plitke oblasti providnih reka i potoka,koje se odnose na sistem Orinoko.Tipicno ovi tokovi nalaze se u prostranoj ravnici prekriveni savanama sto mestani nazivaju "llanos".Oni s potpuno otvoreni za sunceve zrake (skoro cele godine temperatura se zadrzava od 23-27 C) i sluze kao diskovi mocnih potoka blata,koji sa sobom nose vrtlog planinske reke i brzaci koji pune vode mocnog Orinoka i njene pritoke Alure.Tu se stvaraju zelene oaze a one se pak smenjuju nekom vrstom "celavih spotova" podrucja bez vegetacije dna pokrivene finim cistim peskom.U vreme tropskih temperatura znaci u vrhuncu sezone (jun-jul)temperatura vode nocu ne silazi ispod 24-26 C ,dok su dnevne temperature vode i preko 30 C stepeni.Pri tim temperaturama stvaraju se tropske bujicke kise koje ovu oblast ne zaobilaze skoro 2-3 meseca uzastopno.Sta da se kaze cak i u doba hladnijih meseci(januar) temperatura vode ne ostaje u opsegu 22-26 stepeni C.Parametri vode su izuzetno niski tvrdoca od 0-2 stepena dgH kao i slabo kisela reakcija vode 5,5 do 6,5 pH .U ovim uslovima zive divlji primerci Ramireza sto se kod njihovih rodjaka koji su gajeni u akvarijumskim uslovima,koji se nisu pokazali kao izuzetno sposobni adaptaciji i dalje vole toplu,meku kiselo-blagu vodu.U isto vreme oni su spremni na kompromise ovih parametara,koji zajedno sa drugim pozitivnim kvalitetima Apistograma ramirez riba koje se mogu pripisati u kategoriju ukrasnih akvarijumskih riba pogodnih za pocetnike u akvaristici (naravno ako je cilj uspesan uzgoj ciklida patuljaka.)Kompaktna velicina,izrazito dinamicna i miroljubiva po prirodi riba,dozvolice mogucnost malog akvarijuma ( 25-30l po paru).Prednost naravno trebadati samom dnu akvarijuma a ne visini,treba imati na umu da su Venecuelanski leptiri teritorijalci narocito u vreme mrestova.Izrada akvarijuma tj.opremanje treba da naglasi velicinu ribe i boje ribe:tamna po mogucstvu podloga i ne mnogo isaran teren i pozadina,takodje flora akvarijuma moze biti raznih nijansi biljaka kao sto su prisustvo ludvigia,rotala i dr.U akvarijum treba dodati kamenja recimo granita ili par fonog granja ce biti bas kako treba.Osvetljenje treba biti malo jace kako bi naglasilo smaragd,safir i tirkiz boje ove ribe.Pozeljno je da je akvarijum bar za kratko vreme izlozen zracima sunca,ne preterano bar na nekoliko minuta.
Sto se tehnickih karakteristika tice treba prvo obratiti paznju na grejac i filter.Grejac treba da ima dovoljno snage da zagreje vodu i da odrzava temperaturu vode od 24 -29 C (po nekim izvorima ova ribamoze da izdrzi cak i pakao od 36-38 C )koja se uzgred cesto koristi prilikom tretmana.To ne znaci da apistograma nece preziveti i hladnije vode ali najbolje ce se osecati i zivlje ponasati u dobro grejanim akvarijumima.S druge strane gornje granice ovog opsega temperature za druge ribe su neprihvatljive.Tako da treba obratiti paznju i posvetiti se svim stanovnicima odredjenog drustva akvarijuma maksimalno.Recimo za vrlo kratak vremenski period od 2-3 sata kada dodje do hladjenja vode na nekih 20-22 C moze da izazove veliki gubitak voljenog ljubimca.Zato prednost treba dati renomiranim proizvodjacima akv.opreme i grejaca.(da ih ne reklamiram sad).Efikasnost ramireza u akvarijumu takodje treba da se odredi na nekoliko komponenti.Prvo riba nemoze da tolerise zamucenost,stoga jojtreba obezbediti jaku mehanicku filtraciju,drugo,akumulacija i talozenje organskih proizvoda razlaganje materija kao minimun negativnog uticaja na ribe,a kada prelazi odredjenu granicu ribu dovodi u smrt.Tako da bioloska,hemiska i mehanicka filtracija treba biti na visini.Dakle odlican unutrasnji filter-zazor ili dobar veliki spoljni prelivni filter sa adekvatnim punjnjem i konstantnim izmenama vode bice dobra briga za njih.Snaga pumpe treba da bude sto jaca.
Dalje,topla voda nesme biti siromasna kiseonikom tako da se mora obezbediti dobra aeracija kao i odlican "sprey bar" iznad povrsine vode gde ce takodje doci do dodavanja kiseonika u akvarijum i ujedno dobro raspodeljena filtrirana voda u sve svere akvarijuma.Kad smo kod spreja mnoge ribe i akvaristi ne vole buku koju stvara iznad povrsine vode tako da ga treba spustiti malo nize i okrenuti pod uglom tako da bude u vidu talasa tj.talasanja povrsine vode.To ce znacajno povecati kontakt povrsine vode i vazduha koji prirodno difuzuju kiseonik.Preporucljivo je redovno menjanje vode nedeljno na 20-30 % ili jos bolja varijanta dvodnevno 10% ,naravno preporucljivo je da dodata voda ima priblizno ista svojstva tj parametre,treba obratiti paznju na kolicinu hlora u vodovodnoj vodi koja loze utice na ramireze,stoga treba koristiti razne preparate za odstranjivanje slobodnog hlora i drugih toksina.Preporucljivo je sifoniranje dna na svakih 2 nedelje ,ako je akvarijum prenaseljen ribama.
Zivotni vek je oko 3-4 godine u dobrim akv. uslovima.Sto se ishrane tice iako njihove celjusti aparata nisu nesto impresivne ,jesce svu zivu hranu,crvici,dafnija,grindal crvi,tubifeks,kiklops...kao i dosta industrijskih hrana dobrog kvaliteta.Kod gotovih hrana prilagodjavanje traje relativno kratko od 1-2 nedelje.Treba obratiti paznju da su ove ribe uglavnom stanovnici srednjih i nizih delova akvarijuma stime ih treba hraniti adekvatnom hranom,da ih ostali stanovnici akvarijuma nebi ostavili bez obroka.Sto se tice zamrznute hrane treba je prethodno malo odlediti pre ubacivanja u akvarijum kako bi ramovi uspeli da je se dokopaju.
Ribu treba drzati u manjim jatima od recimo 12 jedinki,koju treba uzeti ne od jednog prodavca vec nekako uklopiti od 3 ili 4 prodavca po 3 ribe,kako bi napravili manje jato u sto kracem periodu.Treba obratiti paznju na njihovo ponasanje i odvajanje parova posle nekog vremena.Obratiti paznju narocito kod novo ubacenih primeraka da li su prihvaceni u jatu ili ne ako ne onda tu jedinku treba izolovati.
U novoj sredini ramovi ce se prvo stidljivo kriti iza stena ili granja u manjim grupama od po nekoliko komada,postepeno,radoznalost i zivotna potreba ih primoravaju da istrazuju novo staniste.Ovaj proces adaptacije traje nekoliko dana od 4 -7 nakon cega se riba potpuno adaptira i oseca kao u prirodnom stanistu.

Нема коментара:

Постави коментар