понедељак, 2. јун 2014.

Cyphotilapia frontose

Stanište: jezero Tanganyika
Veličina: do 33 cm
Parametri vode: Tvrda i alkalna:
pH 7.6-9.0, GH 12-18, KH 14-20, temp.23-26oC


Ishrana :
Istraživanja Belgijskog naučnika Poll-a 1956 godine, pokazala su da se Cyphotilapia frontosa u prirodi hrani malim ribama, pretežno Cyprichromisima. Dugo se nije znalo kako Cyphotilapia frontose uspevaju doći do manjeg i bržeg plena s obzirom da su one velike, spore i često letargične ribe dok Konings&Dieckhoff (1992) nisu došli do zaključka da se taj lov obavlja u zoru jer se frontose bude pre drugih riba. U akvarijumu prihvata sve vrste hrane, ali naglasak mora biti na proteinskoj bazi.

Razlikovanje polova i razmnožavanje:
Mužjaci bi trebalo da imaju veću grbu na glavi, duže peraje i budu veći i robusniji od ženki, ali to nije uvek tako. Sa sigurnošcu odrediti pol frontosama nije moguće odrediti posmatranjem bez vađenja ribe iz akvarijuma i pregleda genitalnih papila. Cyphotilapia frontose se razmnožavaju otvorenom poligamijom i ne formiraju se u parove. Tipične su ustonoše. Parenje počinje tako što mužjak u pesku napravi rupu u koju položi seme. Nakon toga dolazi ženka i polaže jaja i skuplja oplođena jajašca u usta. Proces se ponavalja više puta. Nakon završenog parenja, ženka odlazi u zaklon. ribe se iz jajašaca u ustima izležu nakon 3 – 4 dana. Ženka ih zadržava u ustima maksimalno 5 nedelja. Kada ih ženka ispusti mladi su veliki otprilike 1–1,5 cm i potrebno ih je odvojiti u poseban akvarijum, da ne bi postali plen roditelja.


Napomena:
Ova vrsta živi u velikim jatima
na dubini od 10 do 60 metara na rubovima kamenitog područja koja su okružena peskom. Cyphotilapia frontosa je prozvana kraljicom jezera Tanganyika zbog svoje lepote i gracioznosti. Cypho (grcki) – grba, Tilapia (na lokalnom jeziku) – riba, Frontosa (latinski) sa velikim čelom. Grba i peraje im sve više rastu vremenom. Žive od 10 do 15 godina. Grba im nije ništa drugo nego nataložene masti kroz koje po sredini prolazi hrskavica koja svojim rastom povećava grbu.

Podela:
Prema staroj podeli porodica Cyphotilapia je imala samo jednu vrstu i to frontosu. Postoji više varijanti frontosa:
- fontose sa 7 poprecnih crta (Kigoma)
- frontose s 6 poprecnih crta (najrasprostranjenija Burundi, Zaire, Mpimbwe, Ikola, Bismark, Samazi, Kavala i ostale).
Po novoj podeli u porodici Cyphotilapia postoje tri vrste i to: frontosa, gibberosa i C. Sp «North». U vrstu frontosa spada samo Kigoma, u vrstu gibberosa spadaju Mpimbwe, Ikola, Bismark, Samazi i ostale, a u C. Sp «North» spadaju Burundi, Kavala i Karilani.

Održavanje:
Cyphotilapie frontose su velike ribe i zahtevaju veliki akvarijum. Najbolje se osećaju u akvarijumima većim od 700l iako se mogu uspešno držati i u akvarijumima od min. 150cm dužine i zapremine 400l. Nije poželjno pretrpavati akvarijum frontozama jer tada postaju agresivne i ubijaju jedna drugu zbog teritorije. U akvarijumu od 400l bi trebalo maksimalno držati 1-2 mužjaka i 4-5 ženki. Akvarijum je potrebno urediti kamenjem naslaganim tako da stvore puno prolaza i skloništa. Kod slaganja treba paziti na stabilnost kamenja, jer su frontose velike ribe pa postoji mogućnost urušavanja kamenja i oštećenja akvarijuma. Može se staviti i tanki stiropor ispod kamenja radi amortiziranja potencijalnog pada kamenja. Pesak bi trebalo da bude sitnije granulacije 1-2 mm jer frontose stalno donjom usnom riju po pesku tražeci hranu. U principu u njihov akvarijum ne idu biljke ali ako baš želimo možemo staviti valisneriju i anubiase. Moramo ih dobro pričvrstiti jer ih frontose svojim kretanjem mogu lako išcupati. Vrlo je bitno da voda u akvarijumu bude čista radi zdravlja frontosa. Redovne delimične promene vode su preporučljive, morate obratiti pažnju da je temperatura vode približno ista onoj u akvarijumu.

Frontose su vrlo mirne i neagresivne ribe (čak i plašljive) pa treba paziti da za njihove sustanare ne stavimo neke preagresivne vrste ciklida. Njihovi idealni sustanari bi bili Lepidiolamprologusi (attenuatus, elongatus, kendalli, nkambae) ili neki od vecih Neolamprologusa (fasciatus, furcifer, modestus, mondabu).

Postoje dva načina da oformite svoje jato frontosa. Ako imate novca, a nemate strpljenja ili ako nemate novca, a imate strpljenja. To kažem zato jer se uvek nalazimo u nedoumici da li kupiti mlade ribe i čekati da polno sazru
ili kupiti već odrasle ribe. Kod odraslih riba je problem što se kod nas vrlo teško mogu nabaviti i što su dosta skupe, dok je kod malih problem što frontose polno sazrevaju tek nakon 3 – 4 godine.

Ako imate veliki akvarijum Cyphotilapie frontosa je po meni jedna od najfascinantnijih riba koje možete staviti u njega. Lepo im uredite akvarijum, dobro i raznovrsno ih hranite, održavajte kvalitet vode, budite strpljivi i vaš trud će biti nagrađen od strane ovih divnih riba.

Нема коментара:

Постави коментар