уторак, 3. јун 2014.

Cardinal Shrimp





Cardinal kozice postaju jedne od najtrazenijih,zbog svoje boje,koja je boje divlje ruze ili scetlije crvene sa belim tackama koje se prostiru duz tela.
Slike govore hiljadu reci,ali ova vrsta racica treba se videti uzivo.Ovo nije vrsta kozica za pocetnike,vec je nesto ozbiljnija tako da ih samo iskusni hobisti cuvaju i razmnozavaju.

Cardinal Shrimp poreklo vuku sa Sulawesi,Indonezija.Sulawesi je jedno od ostrva indonezije.Cardinal racic je uhvacen u jednom od jezera Sulawesi ostrva.Treba procitati nesto vise o ostrvu i sakupiti vise informacija o stanistu,na internetu se nalaze i mape kao i podvodni snimci jezera i biosistema.



Ishrana

Ova vrsta moze jesti u svako doba dana,mada po misljenju strucnjaka vise vole da jedu nocu,kada se osecaju bezbedno.Naravno najbolja hrana za Cardinale je Shirakura food,hrana za kozice vrhunskog kvaliteta,kao i dodavanjem "zelene vode" .

Hranjenje je najbolje vrsiti jednom dnevno sa kolicinom hrane koja ce nestati u roku od 2-3h.Velika kolicina hrane moze uzrokovati smrt kao i preterano prljanje vode.U prirodi su strvinari tako da ce prihvatiti sve sto je na meniju.24/7
Pozeljno je napraviti pauzu od dan dva,pa cak i nedelju dana kako bi se racici ocistili a ujedno i manje se prlja voda.

Razlika polova

Razlik polova kod Cardinal kozica je prilicno teska.Zenke imaju sedlo i jaja ispod karapaksa.Mada je sedlo tesko uocljivo i jedini nacin je da se uoci preko infracrvenog svetla.Oklop kod Cardinal-a je taman takoda se sedlo moze videti samo sa dodatnom opremom.Kod drugih patuljaka je razlika uocljiva time sto su zenke krupnije od muzjaka.sto kod kardinala na zalost nije.Muzjaci i zenke izgleda da izgledaju potpuno isto.


Parametri vode

Kao i sa svim racicima sa Sulawesi ostrva,tako i Kardinal preporucuje se da temperatura vode bude najmanje 78f tj. 25,6 C stepeni,sve ispod moze da ubije ove vrste,takodje se preporucuje da se ovi racici drze u vodi pH ne manjoj od 7.0 ,akvarijum treba da je oformljen sa stabilnim parametrima vode i visokog kvaliteta filtracije.Oni su vrsta patuljastih racica koji vole izrazito topliju vodu u odnosu na druge vrste kozica.Akvarijum treba biti sa dosta mahovine ili kamenja prekriveno algama.
sto se harda tice ove vrste racica u prirodnom stanistu se nalaze u jezerima koja su bogata stenama na kojima se sakupljaju alge glavna hrana,tako da uredjenje akvarijuma treba biti sa sto vise kamenja-stena kao i pescanom podlogom.

Uzgoj
Uzgoj se obavlja u potpuno slatkoj vodi,ne slatkoj i brackish vodi,posto nema stadijuma larve.Zenka nosi jaja dok se ne izlegu i izadju minijaturni formirani racici.Dosta hobista odgajivaca imaju odlican uspeh u uzgoju cardinala tako da ocigledno nije toliko tesko kao sto mnogi misle.
Zenke nose 10-15 jaja.To traje 20-30 dana dok se ne izlegu malisani.Malisani su iste boje kao i odrasle jedinke i dosta brzo napreduju.

Izgled
Cardinal kozice mogu imati razlicite nijanse crvene boje,od tamne do svetlo crvene.Crvena obojenost je takodje u kontrastu sa belim tackicama duz celog tela.Uz dobro osvetljenje bele tacke ce prelamati plavicasti odsjaj.Jedna od najbitnijih karakteristika Cardinal Shrimp-a su njegove bele prednje nogice.Bele noge se krecu brzo kada se racic hrani.



Ponasanje
Cardinal Shrimp nije stidljiva vrsta uopste.Tako da ce stalno tragati po dnu i strugati kamenje.Kao i sve kozice vecinu vremena provode u potrazi za hranom tj. struganje kamenja sa algama,na staklu ,na dnu akvarijuma po listovima biljaka,mahovine itd.Nije agresivna vrsta uopste tako da se moze drzati sa drigim kozicama u zajednici.Neki odgajivaci su se takodje izvestili kod uzgoja Cardinala,tako da oni postaju jos vise aktivniji kada ima se u akvarijum ubace i Sulawesi puzevi,cime podsticu Cardinale da se osecaju kao u prirodnom stanistu.

Нема коментара:

Постави коментар