уторак, 3. јун 2014.

Konvikt ciklid (robijaš)

Komercijalni naziv: Konvikt ciklid (robijaš)
Naučni naziv: Archocentrus nigrofasciatus
Familija: Ciklidi
Veličina: 12-15 cm
PH: 6.8 - 8.0
dH: 9.0 - 20.0
Temperatura: 20 - 35°C
Poreklo: Centralna Amerika (Gvatemala,
Honduras, Nikaragva, Košta Rika i
Panama).
Izgled: Plavo-sivo telo sa 8 ili 9 tamnih štrafti.

Staniste: Ova vrsta može se naći u različitim vrstama tekućih voda, počev od plićaka, zaliva velikih reka, potoka...Uglavnom nastanjuju kamenite delove gde pronalaze utočište u kamenim procepima i pećinama, mada neretko se pronalaze i u rekama bogatim biljem i korenjem.Pošto preferiraju topliju vodu obitavaju i na mestimagde termoelektrane ispuštaju toplu vodu u reke...

Ishrana: crvi, insekti, sitnije ribe i biljke.

Jednostavnost gajenja i razmnožavanja svrstava ovu vrstu u idealne za početnike. Nije zahtevan u pogledu parametara vode, moguće ga je gajiti u mekoj i kiselijoj vodi, kao i u baznim Malawi akvarijumima.Jedini problem sa ovom ribom može nastati u vreme mresta kada ispoljava veliku neretko i ekstremnu agresivnost.Desava se da ubije ili povredi ribu koja je i 2 do 3 puta većaod njega.

Polovi : Određivanje pola je takođe jednostavno, mužjak je veći od ženke i njegovo leđno i analno peraje je duže, neretko se završava i iza repa.Ženka sa sazrevanjem dobija narandzastu boju na početcima leđnog i repnog peraja, a kasnije se ova boja proširuje i na stomak.
Ono stoje zanimljivo kod ove vrste je da ženka ima jače boje od mužjaka, sto je jako retko kod ciklida.Mužjak ima masno tkivo na glavi „grbu“ koja se vremenom uvećava.

Razmnožavanje: U zarobljeništvu se izvodi jednostavno, bez potrebe za nekim posebnim uslovima.Mreste se u pećinama ili udubljenjima koja sami prave, najčešće oko kamenja ili korenja.Uparivanje prolazi bez problema i ostaju sa jednim partnerom sve dok jedan od njih ugine.
Mrest započinje mužjak koji prvi počinje da čisti novu teritoriju.To obično traje oko nedelju dana.Potom pokušava da namami ženku, širenjem peraja.Nakon njenog pristanka, ona preuzima čišćenje mesta za mrest i potom (obično na gornji svod pećine) počinje polaganje ikre, dok je mužjak prati i oplođuje ikru.

Zenka polaže od 100-300 komada ikre i stalno je uz nju, čuva je i ventilira je mahanjem peraja, čime obezbeđuje protok sveže vode.Mužjak za to vreme patrolira terajući potencijalne napadače, tada i ispoljavanajveću agresiju.
Jajašca se izlegnu za 48-72 sata, u zavisnosti od temperature.Mladi se hrane iz žumančane kese oko nedelju dana.Posle nedelju dana, mlađje samostalna, slobodno pliva i potrebno ju je hraniti artemijom ili nekom drugom, sitnom hranom.
Ukolikoje par mlad i neuvežban dešava se da neko ne odradi svoj deo posla i mrest propada.Mužjak tada može postati agresivan prema ženci pa je čak i ubiti ali se to na sreću jako retko dešava.

Pošto se lako i često mreste, naučnici upozoravaju da se ne oslobadjaju u domaće reke sto bi moglo dovesti do unistavanja autohtonog ribljeg sveta.Kod nas su zime dosta hladne i ne treba se plasiti njihove ekspanzije.

Нема коментара:

Постави коментар