уторак, 3. јун 2014.

Aponogeton

Aponogeton madagascariensis
Latinski naziv: Aponogeton madagascariensis
Familija: Aponogetonaceae
Težina gajenja: Zahtevna
Osvetljenje: srednje
Podloga: Zahteva malo hladniju vodu, za uspešan razvoj voda mora biti ispod 10 dh, i od 5.5 do 7 ph.
Temperatura: 15 – 22 0C
Fizičke osobine:
Aponogeton madagascariensis je još jedna u nizu izuzetno atraktivnih biljaka gajenih u akavrijumskim uslovima. Karakteristična je po tome da joj se vidi jedino nervatura, a ostali deo lista je providan. Ovo je jedna od najzahtevnijih biljaka. Visine je do 50 cm. Ima razvijen krtolasti rizom. Plod je mešak. Aponogeton madagascariensis vodi poreklo sa Madagaskara.

Razmnožavanje:
Razmnožava se bočnim izdancima koje pušta u podlozi, može da procveta, ako joj se obezbede adekvatni uslovi, biljka je izuzetno podložna algama. 
==========================================================================
Aponogeton boivinianu
 
Latinski naziv: Aponogeton boivinianus
Familija: Aponagetonaceae
Težina gajenja: Nezahtevna biljka
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Zahteva bogatu podlogu i potrebno je da joj obezbedimo dovoljno prostora u akvarijumu da bi njeni veliki listovi mogli pravilno da se razvijaju. Dobro se razvija kako u tvrdoj tako i u mekoj vodi.
Temperatura: 22- 28 0C

Fizički opis: Vodi poreklo iz Afrike, teritorija Madagaskara, sa velikim listovima , ima krtolasti rizom. Visine je 30 – 50 cm. Plod je mešak. Ima period mirovanja dok se ne prilagodi novoj sredini u akvarijumu.
Razmnožavanje:Razmnožava se iz semena koje se dobija nakon cvetanja biljke, takođe može da se razmnožava i iz izdanaka koje pušta sama biljka ukoliko su uslovi u akvarijumu odgovarajući.
Opis: Aponogeton boivinianus  je jedna od najviše cenjenih akvarijumskih biljaka dostupnih  kod nas.  Ako se postignu pravi uslovi ova biljka može dostići veoma velike dimenzije što nam govori da je pogodna samo za velike akvarijume. Kod potpuno odraslih biljaka peteljka dostiže dužinu od 20cm, dužina lista je do 60cm dok širina lista dostiže i 8cm. Staro lišće ie tamno zeleno dok je mlado svetio zelene boje ponekad i braonkasto dok se ne razvije u potpunosti. A. boivinianus je donekle lagana za uzgoj i pokazaće dobre rezultate ako je podloga u koju je posađena bogata hranljivim sastojcima, a voda blago bazna do kiselkasta i srednje tvrda do meka. A. boivinianus je biljka tekućih voda i voli kretanje vode u akvarijumu. Kao i većina Aponogetona, A. boivinianus zahteva period odmora jednom godišnje i prema tome preporučujemo držanje ove biljke u saksiji da bismo lakše izvadili biljku iz akvarijuma. Biljku u saksiji stavite na suvo i hladno mesto nekoliko meseci pre nego što je vratite u akvarijum.
==========================================================================
Aponogeton ulvaceus

Latinski naziv: Aponogeton ulvaceus
Familija: Aponogetonaceae
Težina gajenja: Zahtevna biljka
Osvetljenje: Jako / Srednje
Podloga: Zahteva bogatu hranljivu podlogu
Dodavanje CO2 nije obavezno ali se preporučuje da bi se biljka pravilno razvijala.
Temperatura: 22 – 28 0C
Fizički opis:
Biljka koja vodi poreklo sa Madagaskara, sa blago izduženim nežnim zelenim listovima, listovi su blago uvijeni na ivicama lista. Visine je 20 – 50 cm. Ova biljka je posebno atraktivna bilo da se sadi kao jedinka ili u grupi više biljaka zajedno. Aponogeton ulvaceus ima period mirovanja dok se ne prilagodi novoj sredini u akvarijumu.

Razmnožavanje:
Razmnožava se iz semena koje se dobija nakon cvetanja biljke, takođe može da se razmnožava i iz izdanaka koje pušta sama biljka ukoliko su uslovi u akvarijumu odgovarajući.
==========================================================================
Aponogeton crispus
Latinski naziv:  -  Aponogeton crispus
Tezina gajenja: -  nezahtevna biljka/lako
Osvetljenje: - Umereno jako
Podloga - Zahteva hranjivu podlogu
Parametri vode:
Temperatura: - 70-84°F (21-29°C)
pH: - 6.5-7.0, 2-10
Visina: - 20-45/50cm
Jako lepa biljka,poreklom iz Azije.Aponogeton cripsus u prirodi raste u mocvarama i barama Sri Lanke.
odlicna biljka za centralni i pozadinski plan biljnog akvarijuma,mada se preporucuje da se sadi u zadnjem planu zbog sirine listova i same visine biljke,da ne bi zaklanjala svetlost ostalim biljkama.vrlo laka nezahtevna billjka za pocetnike,sa blago izduzenim tamno zelenim listovima.u hranljivoj podlozi ce se razvijati odlicno i bez dodavanja CO 2.
razmnozava se semenom koje se nalazi u cvetu biljke,koja u akvarijumu cesto cveta.
svakih 6-9 meseci stari dugacki listovi odumiru,kada pozute treba ih ukloniti tj.zaseci sto nize,kako bi biljka dalje nastavila da se siri i razvija.treba je drzati u dubljim akvarijumima posto prelazi vodeni stub,moze se uzgajati i emerzno.

Нема коментара:

Постави коментар