уторак, 3. јун 2014.

Fire Red Shrimp - Neocaridina Davidi






Postoje generalno 3 ili 4 razreda vatreno crvenih racica,prvi su Sakura red,Fire red, Taiwan Fire Red, Painted Fire Red.Svi ovi rodovi se selektivno uzgajaju po bojama i zive i deluju veoma slicno Red cherry kozicama.
Poreklo
Tacno poreklo ovih varijacija racica je nepoznato zbog popularnosti Red cherry-ja.Postoje tvrdnje porekla da su iz Nemackog uzgoja tj.selekcije takodje Taiwan i jos neke druge destinacije,ali malo je verovatno da ce se ikada saznati.Iako Taiwan Fire Red ima neku tezinu i dovodi do rasprave i nedoumice o tacnom poreklu,sama lakoca priploda Red cherry shrimp verovatno je izvedena i razvijena u mnogim mestima,kao na ogromnim farmama i kod lokalnih hobista,tako da samo poreklo je opet kazem nedovoljno poznato.

Gradacija boja

Sakura Red Shrimp-Sakura crvena kozica
Telo zenke skoro potpuno crveno,mogu postojati neke providne mrlje blizu donjeg dela stomaka a sedlo i dalje moze biti vidljivo,pucanje karapaksa moze biti taodjevidljiv.Kod muzjaka moze da dodje do varijacija da lice na Red cherry muzjake sa slabijim koloritom takoreci bezbojnim.









Fire Red Shrimp- Vatreno crvena kozica
Telo i noge su crvene boje,bez pucanja kaparaksi postoje mozda neke blaze nijanse po nogama ali uglavnom trebaju da budu skroz crvene boje.Mozda imaju blagu providnost na kaparaksi tako da sedlo moze i dalje da bude vidljivo,mada se teze uocava pod slabijim osvetljenjem.



Taiwan Fire Red Shrimp
Takodje vrlo slicni svojim rodjacima Fire Red Shrimp  ,dva izuzetka,prvo postoji izrazita ujedinjenost kolorita,tako da crvena boja prekriva sve delove racica a drugi izuzetak je da mnoze veci procenat slican potomaka nego sto je uobicajeno kod "crvene vatre" sa nekih 80-90 % sto slicnijeg rzreda.



Painted Fire Red Shrimp
Kod ovih kozica akcenat je na tamnije nijanse crvene boje u oba primeraka i kod muzjaka i kod zenki.Kod zenki "sedlo" je vrlo tesko uocljivo cak i pod jacim osvetljenjem,muzjaci vuku na razred Sakura ali opet tamnije nijanse i naboj kao kod zenki.





Sto se uzgoja tice,uzgajaju se u razlicitim parametrima i uslovima vode.Nakon parenja odvaja se jedan dobar polni maticni par i cuva u stabilnim vodenim uslovima bez spoljnih uticaja predatora i slicno,gde se prave kolonije na stotine i stotine malaca sa dobrim izvorom hrane i kvalitetne vode.Kod kupovine ovih racica,preporuka je kupiti izmedju 8 i 10 komada kako bi bili sigurni da ima bar nekoliko parova za dalju reprodukciju,za pocetak odvajaju se u bokseve 1 racic -5 litara vode prosecno za pocetak ako zelite dobar uzgoj onda ide i do 8 kozica u 5l vode.Stopa uzgoja se znatno razlikuje od Red chery kozica ali je broj potomaka odrziv i takodje utice na stopu reprodukcije.

Razlike u polovima
Razlike su sve teze u visim razredima kod vatreno crvenih,dok se u nizim razredima pokazuju ocigledna "sedla" kod zenki i muzjaci su malo svetliji,dok recimo kod crveno obojene tj.Painted Fire Red Shrimp tesko je razlikovati polove po koloritetu ndenticne su,narocito kod manjih primeraka,dok kod maticnih jedina razlika je sto su muzjaci nesto sitniji i manji.

Parametri vode
Ove vrste su svestrano izdrzljive,znaci mogu se kombinovati u skoro svakom akvarijumu sa temperaturom recimo u opsegu od 22-26 C pH vrednost od oko 6.6 mada ima i primera gde ih gaje u istom akvarijumu sa  Cardinal Shrimp na pH vrednosti od 8.2 i 27 C stepeni i veoma tvrdom vodom.Mogu se drzati u tom opsegu uz minimalnu brigu,naravno sa dobrom cistom vodom i dobrim filterom.Cak ih veliki uzgajivaci drze u filtriranim barama gde temperatura 26C  gde nema velikih oscilacija duzi vremenski period .

Ishrana
Nisu izbirljive jesce sve od hrane za racice,preko lisnatih hrana i granuliranih hrana za ribe,povrce,alge palete i druge...Takodje su odlicni strvinari,koji jedu mikro bio-film koji se stvara na mahovini i drugim akvarijumskim biljkama.Ako je akvarijum ne previse bukiran racicima znaci do 5 kom. na 5 litara a umereno zasadjen akvarijum ,nema potrebe hraniti ih svakodnevno pa cak i nedelju dana bez dodatka hrane,dok kako se populacija povecava tako treba pratiti stanje i postepeno pojacavati hranu na dva dana u manjim kolicinama naravno.
















Нема коментара:

Постави коментар