понедељак, 2. јун 2014.

Tropheus moorii


Latinski naziv: Tropheus moorii
Geografsko poreklo: Istočna Afrika (plitke uvale i kamenita područja Jezera Tanganika, na dubini do 5 metara gde je voda potpuno bistra pa se lako prilagođava i na jako osvetljenje u akvarijumu)
Ishrana: biljojed
Stil ponašanja: Agresivan
Veličina: 15cm
Ph 8,0 – 9   
Temperatura vode: 24 ° C - 26 ° C
Minimalna litraža akvarijuma: 250 litara, dekor koji je ovim ribicama potreban su skrovišta, pećinice, tuneli. Biljke koje su poželjne su Java Fern, Anubias i Vallisneria.
Preporučuje se jako osvetljenje kako bi se povećala količina algi koja predstavlja hranu ovom ciklidu
Životni vek: 5-8 godina

Osnovne karakteristike:

Boja ovog ciklida u potpunosti zavisi od geografskog područja u kom riba egzistira.
Može da dostigne veličinu do 15 cm. Ovu ribu prvi je opisao Džordž Albert Boulenger. Tropheus moorii je agresivna riba i jako je osetljiva na život u zarobljeništvu odnosno u akvarijumskim uslovima. Da bi je neko držao u svom akvarijumu mora da joj obezbedi kvalitetnu i raznovrsnu ishranu, hemijski sastav vode, set-up akvarijuma, ponašanje ostalih riba sa kojima planiramo držanje ovog zahtevnog ciklida.
Savet da se ribe drže mesec dana u karantinu pre nego što se ubace u akvarijum.

Polni dimorfizam

Polove kod ovog ciklida je jako teško razlikovati. Čak i stručnjaci su ponekad u dilemi. Ženke mogu da imaju temniju boju i mogu biti veće od mužjaka. Mužjaci imaju izraženiju gornju usnu.

Socijalizacija

Tropheus moorii je teritorijalna riba. Stručnjaci imaju suprostavljene stavove kako bi trebalo čuvati ovu ribu. Jedan od uspešnih uzgajivača Jannis Koller uspešno uzgaja ovu vrstu u ogromnom akvarijumu i predlaže držanje od 15-40 jedinki sa podjednakim brojem mužjaka i ženki. On navodi da veliki broj riba sa podjednakim brojem polova rezultira ravnomernoj raspodeli agresije. Pored ovog, navodi da ovi ciklidi neće prihvatiti novu ribu ukoliko je hijerarhija u akvarijumu već uspostavljena. Ukoliko je riba dug vremenski period bila odvojena od grupe, ne preporučuje se vraćanje u isti akvarijum, najbolji način da ponovo dobije svoje mesto u nekoj grupi je da dobije grupu mlađi i podigne ih do odraslih jedinki. Ukoliko je grupa manja (5-6 riba) ne može se smanjiti agresija  pa se ribe bore do smrti. Ako  se ipak odlučite za manje grupe, ukoliko imate dovoljno ženki, možete držati dva mužjaka u istom akvarijumu, bez bojazni od terora.


Ponašanje i kompatibilnost

Ne postoji puno informacija o kombinovanju. Ono što se zna da T. Moorii možete kombinovati sa Julidochromis, Neolamprologus, Eretmodus, Sinodontis, Lamprologus, Altolamprologus, Pseudotropheus. Tropheus moorii obično nije preterano agresivan prema ribama iz drugih rodova osim što je pohlepan prilikom hranjenja.

Ishrana

Ishrana kod Tropheus moorii je jako važna za pravilan razvoj ove ribe.  Mnogo zdravstvenih problema kod Tropheus moorii je izazvan upravo nepravilnom ishranom. U akvarijumima Tropheus može početi da se nadima sto može dovesti do smrti. Još uvek nije dokazano ali se smatra da je uzrok ove bolesti najverovatnije neodgovarajuća ishrana. Predpostavka- ukoliko vašim ribama dajete hranu koja je suviše bogata proteinima, sa visokim sadržajem masti, to će kod ribe izazvati neku vrstu iritacije creva, što će uticati na nadimanje. Potrebno je izbegavati larve komaraca, goveđe srce, pripremljena hrana sa visokim stepenom pšenice zatim tubifex i crve jer će ubrzo doći do problema sa digestivnim sistemom ovih riba

Ishrana mora biti raznovrsna, zelena salata, spanać, nori, blanched, spirulina pahuljice. U jezeru Tanganjika, T. Moorii se hrani algama.

Mrest

Karakteristika ove vrste je da u period mresta parovi stvaraju kratkoročne monogamne veze i matrijarhalne porodice.
Ova riba može da izbaci 5-16 jaja koje izbacuje u vodu. Ženka ubrzo uzima jaja u usta. Nakon uzimanja jaja, ona pliva u genitalnom području mužjaka i tako dolazi do oplodnje. Mužjaci mogu da oplode jaja svaki treći dan.
Nakon uzimanja jaja, mužjaka bi trebalo odstraniti iz akvarijuma jer u tako zatvorenom prostoru ženka nema mogućnost da pobegne od napada mužjaka a usled doživljenog stresa može se dogoditi da ženka ispljune svoja jaja. Jaja su veličine 0,8cm u prečniku i inkubacija traje 3-4 nedelje. Malci brzo rastu uz hranu kao što je Artemia Nauplii, Kiklop nauplii i fino isitnjene suve hrane. Zelena salata se uvodi tek posle dve nedelje.


Trenutno ima preko 40 poznatih geografskih varijeteta Tropheus-a.


Tropheus moori kasanga


Tropheus moori crvena duga


Tropheus moori llangi yellow


Tropheus moorii (Ilangi)


Tropheus moorii - murago


Tropheus moorii (Kasakalawe)

Нема коментара:

Постави коментар