уторак, 3. јун 2014.

Prirodno stanište diskusa je reka Amazona (posebno deo koji protiče Brazilom kao i deo koji proteče kroz Peru i Kolumbiju). Čak su primerci nalaženi u mirnim pritocima koji imaju slabo strujanje vode, voda je bila čista i topla te odgovarajućih hemijskih parametara.

Voda za držanje odraslih diskusa mora imati sljedeće vrijednosti: pH=7,0 GH=8, KH=4, amonijak=0 nitriti=0, nitrati>3,0, temp.=30

Diskusi su vrlo društveni te ih je poželjno držati u jatima od barem 5 riba. Zajednički akvarijum treba dobro zasaditi biljem te postaviti panjeve koji otpuštaju tanine te na taj način snižavaju pH prirodnim putem.

U zajedničkom akvarijumu s diskusima možemo kombinovati miroljubive ribe koje podnose nešto više temperature kao što su tetre (neonke), neki ramirezi, apistograme i sl.9ali ovo nije preporucljivo pogotovu sa malim diskusima,jer pomenute ribe mogu biti nosioci odradjenih parazita...) Od bilja mogu se saditi Echinodorusi, Cryptocorine, Microsorium, Ludwiga i sl.
Ciklidi se razmnožavaju jajima (oviparne ribe) koje čuvaju oba roditelja. Roditelji čuvaju i mlade ribe iz čega i proizlazi tolika atraktivnost spomenute porodice.

Količina vode u mresnom akvarijumu koja je potrebna za dva diskusa (imaju jako velike potrebe za prostorom) kreće se između 80 i 140 litara. Dubina na kojoj se diskusi mreste je od 32 do oko 55 centimetara, iz čega proizlazi da je za mresni akvarijum u kojem se nalazi jedan par diskusa potrebno osigurati akvarijum od 125 litara, dimenzija minimalno 50x50x50 centimetara.Mresni akvarijum bi trebala sačinjavati samo nužna oprema dok se dekor koristi u zajedničkim akvarijima. Akvarijum je potrebno opremiti kvalitetnim grejačem, filterom, te preciznim termometrom. Potrebno je imati i odgovarajuću rasvetu(ne prejaku).

Ribe koje se žele mrestiti povuku se u jedan deo(cosak) akvarijuma iz kojeg teraju sve ostale ribe. Karakteristično je i čisćenje dela na koji žele položiti jaja(slično skalarima). Obično je to nekakav veći kamen, široki list ili nešto slično. Kada se primete ribe koje se žele mrestiti(čiste deo akvarijuma i zenka počne da ''treperi'' perajima i da se trese), par se prebacuje u mresni akvarijum.

U mresnom akvarijumu je potrebno osigurati besprekoran kvalitet vode. Isto tako potrebno ga je postaviti na mirno mesto kako bi se ribe što manje uznemiravale. Poželjno je zalepiti foto tapet s tri strane akvarijuma kako bi se što je moguće više smanjilo uznemiravanje para kretnjama iz okoline.Dno mora biti bez šljunka kako bi se osigurala što bolja higijena u akvarijumu. Filter (najbolje sundjer filter) se postavlja nisko kako bi filtracija što manje uzburkavala vodu. Na sredinu akvarijuma se postavlja površina na koju ribe odlažu jaja. U petshopovima se može kupiti glinena kupa za mrest, a može poslužiti i glinena posuda za cveće,crep.... Bitno je da površina ne bude glatka kako bi se osigurao prihvat jajašaca.

Hemijski kvalitet vode koju je potrebno osigurati u mresnom akvarijumu zahteva nešto bolju pripremu. Voda mora biti vrlo mekana bilo da se dobiva osmozom, delomičnim mješanjem s destilisanom vodom... Karbonatna tvrdoća (kH9 mora biti manja od jedan dok kiselost vode (pH) mora biti od 5,5 do 6,0. Temperatura mora biti 30 stepeni Celzijusovih (+ - 1 ).

Mrest u pravilu traje oko pola sata pri čemu ženka polaže ikru u redovima, a mužjak pliva za njom i oplođuje jajašca. Ženka prosečno položi oko 200 jajašaca, a inkubacija traje oko 65 sati što zavisi od temperature vode. Za vrijeme inkubacije oba roditelja brižno čuvaju jajašca aerirajuči vodu užurbanim pokretima peraja. Nakon perioda inkubacije punoglavci dobijaju repiće te ih roditelji premještaju na drugo mjesto ( na istoj posudi ). Žumančane vrečice osiguravaju dovoljno hrane za 3-5 dana, a za to vreme roditelji počinju izlučivati mukus po koži pri čemu menjaju boju tijela u gotovo pa crnu. Mukus je kožna izlučevina koje je u biti prva hrana mladim ribama(tacnije bakterije koje se na njoj razviaju). Mlađ se hrani mukusom oko dve nedelje. Za to vreme treba pripremiti Artemije s čijom prihranom se može započeti već osmi dan. Nakon tri nedelje može se započeti prihrana s drugom mesnom hranom.

Mlađ se odvaja od roditelja sa oko mesec dana, kada dostignu veličinu od oko 2 cm. Sa oko dva meseca starost, treba ribicama početi postepeno povećavati tvrdoću vode te ubacivati raznovrsniju hranu.

Нема коментара:

Постави коментар