уторак, 3. јун 2014.

Apistogramma cacatuoides

Familija: Cichlidae
Grupa: Geophaginii
Rod: Apistogramma

Poreklo: Južna Amerika ( lagune i rukavci reka Ucayali, Maranon), istočni deo Amazonskog sliva oko granice Brazila. Kolumbije i Perua, može se naći u manjim plitkim potocima i lagunama u prašumi.
Sinonimi: Kakadu ciklid
Veličina ribe: Mužijaci 8cm, ženke znatno manje 5cm
Životni vek: U akvarijumu od 3 do 5 godina
Parametri vode: PH: 6 - 7.5
dGH: 4 - 18
Preporučljiva temperatura: 25 - 29°C
Akvarijum:Minimum 40 litara, preporučljivo bi bilo 80 litara i da je akvarijum duži.

O ovom rodu postoji 71 vrsta i to nije konačan broj jer postoji još vrsta koje nisu naučno kompletirane i klasifikovane kojoj vrsti pripadaju.
Apistogramma cacatuoides pripada familiji južnoameričkim patuljastim ciklidima. Popularan je kod akvarista kako zbog svoje jednostavnosti održavanja, tako i zbog predivnih boja, koje kadkad deluju gotovo nestvarno!
Postoje razni varijeteti kao sto su :Red, Double Red, Triple Red, Orange Flash, Wild form(plavi, zeleni) , Gold/Orange i najpopularniji(i najskuplji!) do danas Yellow/Gold!

Triple Red mužjak a.cacatuoides(mresne bolje)


Triple Red mužjak a.cacatuoides


Triple Red ženka a.cacatuoides(mresne boje)




Orange Flash mužjak



Izgled

Takva žarko crveno-narandžasta boja, prošarana crnim nedefinisanim šarama zaista se ne može videti ni kod jedne druge ribe iz područja Amazona.

Opis vrste:

Miroljubiva prema drugim vrstama. Mužjaci iste vrste se tuku jer su teritorijalni. Poželjno ih je držati 1 mužjak na 2 ženke, ili harem 1 mužjak sa više ženki. Treba ih držati u dobro ubiljenom akvarijumu jer vole da se sakrivaju, provlače ispod lišća...


Drustvenost



Prema drugim ribama izuzetno mirna riba, ali prema nekom iz svoje porodice - večiti neprijatelj! Ukoliko se postavi dominacija(a bude), dominanti mužjak ili ženka, će vršiti teror na svim ostalim patuljastim ciklidima, što kasnije završava fatalno. Takvi sukobi se mogu sprečiti jedino gusto zasađeni akvarijumom sa mnogo skrovišta. 
U akvarijumu nije poželjno imati dva mužjaka ukoliko nema adekvatan broj ženki, u protivnom dolazi do opakih sukoba.

Akvarijumski uslovi i uzgoj

Postoji veliki broj varieteta A.cacatouides ali za sve njih važe ista pravila u smislu uslova držanja i uzgoja.
Da bi ste uspešno gajili ovu vrstu kao i uostalom sve vrste iz roda Apistogramma, nije vam potreban akvarijum veći od 50 litara. Poželjno je da širina i dužina budu veće dok dubina akvarijuma nemora da prelazi 25 cm. A.cacatouides se ne hrani biljem, tako da je poželjno da u akvarijumu imate što više bilja koje će sigurno pozitivno uticati na kvalitet akvarijumske vode.

 Ishrana

U svom boitopu A.cacatouides se hrani sitnim ljuskarima , larvama i vodenim planktonom, ribljom mlađi. U akvarijumskim usovima odrasle jedinke rado primaju kvalitetniju suvu hranu sitnije granulacije ( i pored velikih usta A.cacatouides ima izuzetno usko grlo ) , smrznutu htanu i naravno ukoliko postoji ta mogućnost smrznuti vodeni plankton ( dafnija, ciklop, larve šironomusa i koretre) . Treba povesti računa ukoliko se riba hrani živom hranom ( u svakom slučaju izbegavati tubiflex ) o mogućnosti unošenja patogenih oboljenja u akvarijum.
Napomene:
Vole da jedu kozice.

Polni dimorfizam:

Mužjak ima izdužena leđna peraja, koje kod ženke su mnogo kraće. Oblik tela je dug i srednjih visina, usta su velika sa debelim usnama. Mužjak je obojeniji u odnosu na ženku, boje su uglavnom narandžaste i žute, zavisi od varijateta. Ženka ima jasnu crnu liniju duž njene bočne strane, boja tela je bledo žuta ali kad se pari i brani gnezdo onda se žuta boja pojačava, na ivici leđnog peraja, ivici trbušnih peraja i donjeg dela skrga ima crnu liniju.

Нема коментара:

Постави коментар