уторак, 3. јун 2014.

Cherax quadricarinatus

Latinski naziv-Cherax quadricarinatus     
Zajnicki naziv-Redclaw Crayfish
Porodica-Parastacidae
Kontinent porekla-Juzna i srednja Australija
Ph vrednost:Od 7.2 do 7.8
Temperatura:Od 12 do 30c



(slike su preuzete sa interneta)
Velicina-U dobrim uslovima moze da naraste i do 30cm
Akvarijum-Minimalni akvarijum za uspesno odgajanje ove zivotinje je oko 70l a posebno bitno je da mu se obezbedi da moze da izadje na povrsinu vode na neko suvo mesto. Vazno je i da ima neku supljinu gde ce se sakriti i uglavnom ce tu provoditi vreme. Mora se obezbediti i dobar poklopac jer on je dosta jak i moze izaci i van akvarijuma ako ima uslova za to.
Mrest-Zenka nosi jajasca iz kojih se izlegu mladi koji su odmah po izleganju samostalni. Razlika izmedju muzjaka i zenke je vidna jer muzjak ima crvenkastu boju na kljestima.
Ishrana-Hrani se vodenim biljkama i drugim sitnijim beskicmenjacima u prirodi a u akvarijumu mu mozete davati kozice, sveze delove lignji i ribe. Jako vazno je da se posle njegovog hranjenja uklone svi ostaci hrane zbog truljenja i zagadjivanja vode.
Opis vrste-Oni kao i svi drugi recni rakovi su jako osetljivi na hemisku vrednost vode, a posebno treba obratiti paznju na teske metale, nitrite i hlor. Zato se preporucuje da se voda tretira pre ubacivanja njih u akvarijum. Rakovi se presvlace otprilike na oko 6 meseci ali sto su stariji to ce biti cesce. To njihovo presvlacenje se odigrava uglavnom u toku noci kao i sve njihove aktivnosti, dok su preko dana dosta staticni. Pre samog presvlacenja rak se manje vidja u akvarijumu i ulavnom ostaje sakriven i u toku dana cak i ne jede dan dva. Tako da ako primetite da nije jeo dan dva nemojte se zabrinuti jer verovatno je u fazi presvlacenja. Posle presvlacenja bude ceo mekan dok mu se ljuska ne oformi i u tom periodu on nista ne jede. Sa njim u akvarijumu dok je malji mozete cuvati ribe, puzeve i biljke ali kasnije kada poraste malo, rado ce mu sve to postati hrana. Ukoliko vam se rak u akvarijumu okrene na ledja, ne mora da znaci da je uginuo, to znaci da moze biti i bolestan ili mu fali kiseonika. U tim slucajevima osim izmene vode ne mozemo mnogo uciniti. Ova vrsta raka ako se privikne uslovima u akvarijumu i ako vodimo racuna o njemu moze bas dugo da zivi, cak i do 12g.
Napomene-Zbog kvaliteta vode u akvarijumskim uslovima retko kada zivi dugo.

Нема коментара:

Постави коментар