уторак, 3. јун 2014.

Oscar- Astronotus ocellatus

Oscar- Astronotus ocellatus poznati i pod imenima Tiger oscar, velvet cichlid, marble cichlid. Sto i samo ime kace spadaju u grupu ciklida.
Poticu iz juzne Amerike gde i ova interesantna zivi. Zog svoje velicine vrlo cesto se mogu naci i u prodaju na lokalnim pijacama kao hrana. Ali je i jako popularna vrsta u akvarijumima.
Spadaju u umereno teske ribe za odrzavanje.
6.5-7.5 meka ka tvrdoj vodi
temperatura od 24C-30C

A. ocellatus u prirodi je uglavnom tamne boja sa zutim prstenovima, a u zatocenistvu su nastale ostale boje poput albino, red tiger, Lutino… Zbog svoje naravi zovu ih i vodeni psi.
Za njih se govori da su jedne od naj inteligentnijih riba u akvarijumima koji mogu da se drze. u stanju su da prepoznaju svog vlasnika i deluju kao da su svega svesni sta se desava van njihivog akvarijuma. kad je upitanju hranja tu ce svakom vlasniku biti zabava, jer vrlo su spremni da dodju do hrane kako znaju i umeju.

U akvarijumu se ponasaju kao gazde i sami se de preurede dom kako zele. Dovoljno je da im samo stavite sta zelite i oni ce samo da odguraju kamen ili sta vec im se nadje tamo gde njima odgovara. Biljke nisu pravi izbor za njih jer ce nece dugo opstati…
Oskar se uglavnom prodaje kao manja riba, ali je poznato da jako brzo raste. Za nekih 12 meseci moze izrasti 25cm.
Prvi albino oskari nebi trebalo da imaju nijednu drugu boju osim bele, ali najcesce se nalaze sa narandzastom ili crvenom po telu.
Sve vise novih boja oskara je izbacuju, ali vecina njih ne uspe da zivi dugo.
Napravljana je i nova vrsta po imenu "Veil Tail" sa dugackim perajima. I izuzetno su retki. I kod tih vrsta peraja u poprilicno unistena zbog njihovog agresivnog ponasanja…

Zbog svoje velicine zahtevaju poprilicno velike akvarijume i stabilne jer mogu da uzbuckaju vodu poprilicno.
Ali svakako su jako interesantni i vrlo inteligentni. Cuvajte svoje prste u toku hranjenja :)

tiger oscar

Нема коментара:

Постави коментар