понедељак, 12. мај 2014.

Pseudotropheus ,,Red Top Zebra’’ (Mpanga)


Latinski naziv: Pseudotropheus ,,Red Top Zebra’’ (Mpanga)
Sinonimi: Metriaclima emmiltos
Veličina: Mužjak može da naraste 15cm, dok su ženke najčešće za nekoliko cm kraće.
Prirodno stanište: Prirodno stanište ovih ciklida je kamenito priobaljeMalawi jezera. U jezeru, mužjaci zauzimaju veliku teritoriju čijoj su odbrani izuzetno predani. Ženke vreme najčešće provode plivajući u jatu.
Akvarijumski uslovi: Akvarijum dužine 130 cm sa zapreminom od oko 300 litara. U akvarijumskim uslovima, odraslim ,,zebrama’’ treba obezbediti mnoštvo pećina i prolaza i brojnu m’buna družinu (po mogućstvu pretežno sastavljenu od krupnijih ciklida), kako bi njihovu agresivnost sveli, koliko je moguće, na minimumblažiti i pravilnim odnosom mužjaka i ženki u našem akvarijumu a on iznosi 1:3-4
Parametri vode:  pH 8,0-8,8; tvrdoća 12-25 dH i temp. od 24 do 28°C.
Narav: Agresivni su kako prema pripadnicima svoje vrste tako i prema ostalim stanovnicima u akvarijumu.



Opis: Pseudotropheus ,,Red Top Zebra’’ (Mpanga) – ili Metriaclima emmiltos – kod mužjaka, u osnovi je svetlo plava boja čijumonotoniju prekida sedam tamnih horizontalnih pruga. Leđno peraje je crvenkasto-narandžaste boje, oivičeno svetlom linijom celom dužinom, na krajevima ,,isprljano’’ teget bojom i isprskano svetlom plavom, a taj kolorit krasi i rep koji je lepezastog oblika. Analno peraje je boje pruga na telu mužjaka i jasno uočljivim kružićima lažne ikre.
Boja kod ženki je svetla boja meda, sa blagim ružičastim odsjajem, s tim što su joj sva peraja narandžaste boje (intenzivnije na leđnom i repu), i takođe je uočljiva svetla ivica duž leđnog peraja. Narandžasta boja joj se sa leđnog peraja ,,spušta’’ i na čelo, a prilično često se na odraslim ženkama ističu i braonkaste vertikalne pruge. Može imati jednu do dve lažne ikre.
Ishrana: Kao izrazitom herbivoru, ishranu u akvarijumskim uslovima pretežno treba bazirati na algi spirulini, u svim dostupnim oblicima.

Нема коментара:

Постави коментар