понедељак, 12. мај 2014.

Pseudotropheus demasoni




Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Potporodica: Pseudocrenilabrinae
Rod: Pseudotropheus

Prirodno stanište: Malawi jezero, region Pombo rocks i region Mosambique i odatle dve podvrste. Mosambique koja se teško nalazi i ne toliko intenzivnom bojom i Pombo rocks lakše dostupan i veoma atraktivnog kolorita. Kao i svi afrički jezerski ciklidi, ova vrsta živi u kamenitom okruženju na dubinama od 10 do 18 m što i nije baš karakteristika M'buna. Na toj dubini nema svetlosti, samim tim nema ni algi i to dovodi do agresije demasona kako bi zaštitili svoju teritoriju i svoju hranbu.

Temperatura vode: 24 – 28oC
pH: 7.5 – 8.6
gH: 14 - 18
Veličina koju mogu dostići: mužjaci 9-10 cm, ženke 8-9 cm. Krasi ga izrazito plava boja i najčešće 6 debelih teget-crnih pruga preko tela. Ono što je karakteristika demasona je što su i mužjaci i ženke identično obojeni, što inače nije slučaj  sa Malawi ciklidima. Preporuka je da se drži minimum 10 jedinki i da broj ženki bude veći od broja mužjaka. Na primer 7 ženki na 3 mužjaka.

Pseudotropheus demasoni je otkriven 1994. godine. Za otkriće ovog, sada već jako popularnog patuljastog ciklida, možemo zahvaliti istraživačima iz Afrike Laif Demason i Ad Konings. Ovo je omiljen ciklid iz  Malawi jezera medju vecinom akvarista, po mnogima  najlepsa malavi  mBuna Pseudotropheus demason, čak i pored brutalne agresije koju ispoljavaju ne samo mužjaci među sobom već i ženke jedna prema drugoj, pa im morate obezbediti veliki akvarijum – 200 litara sa povrsinom dna 120 x 45cm. Podlogu bi trebalo da sačinjava kvarcni pesak najsitnije granulacije a za  dekor u akvarijumu se predlaže velika količina kamenja različite veličine, složenih tako da stvaraju dosta prolaza i tunela, zaklona i pećinica koje će služiti kao zaklon. Ove vrste ciklida traze izuzetno cistu i bistru vodu, dobra filtracija se pokazala kao imperativ.
Kompatibilnost:
Za njihovo društvo trebalo bi birati agresivnije M'bune koji bojom ne podsećaju na njih jer su jako agresivni prema svojim srodnicima. Preporuka da se drže sa karleusima.

Ishrana:

Ova mala M'buna ima problem sa varenjem visoko proteinske hrane s obzirom da ima izuzetno dugačak digestivni trakt. Izraziti je herbivor-algojed i zahteva ishranu na biljnoj bazi uz dodatak spiruline,obarenog spanaća i sl,bez hrane životinjskog porekla.Poželjno mu je praviti i “posne” dane,bez hranjenja.
 Hrana koja se preporučuje Sera flora, Tetra phyl, Tropical spirulina(spirulina forte), blansirani sanac, Nori alga i slično. Ono što se nikako ne preporučuje je juneće srce jer može doći do Malawi Bloat-a.

Razmnožavanje

Ukoliko ovim Malawcima priuštimo uslove kakve oni vole, ribe će se redovno mrestiti. Mislim da nije portebno isticati da su i Pseudotropheus demasoni kao i svi Malawi ciklidi ustonoše.
Mužjak će odrediti teritoriju, obično na čistoj površini peska gde će iskopati udubljenje a onda početi da pliva privlačeći pažnju intenzivnijom bojom. Kada je i ženka spremna, doplivaće do tog mesta ispustiti ikru koju će mužjak oploditi pre nego što je ženka uzme u usta u kojima ikru nosi oko 3 nedelje. Ženku bi trebalo odvojiti posle 18 dana da na miru može da ispusti svoje mlade ili joj istresti malce iz usta koristeći čačkalicu a nju odmah vratiti u matični akvarijum. Mlađ je već velika pa se može hraniti usitnjenom hranom za odrasle ribe ali će povremeno davanje izlezene artemije svakako ubrzati rast. Posto mladi ne rastu ravnomerno a agresija nije ništa manja nego kod roditelja treba ih po veličini birati i odvajati u različite akvarijume.

Нема коментара:

Постави коментар