понедељак, 12. мај 2014.

Aulonocara stuartgranti sp.Maleri

Latinski naziv - Aulonocara stuartgranti sp.Maleri
Zajnicki naziv - Poznata je i kao Suncani paun
Porodica - ciklid
Kontinent porekla - Afrika

Poreklo

 Ova vrsta se moze naci u juznom delu jezera Malawi, tacka Chidunga rocks,Maleri do ostrva Nankoma ,Nankatenga i Mbenji. U zavisnosti od mesta na kom se mogu naci, ti ciklidi se i drugacije nazivaju, pa sa ostrva Maleri Yellow regal , sa tacke Chidunga rock Orange peacock i sa ostrva Mbenji Blue Regal.

Akvarijum - Za ovu vrstu potreban je akvarijum od najmanje 200 litara.
Parametri vode - U principu zive u tvrdoj vodi ali se mogu prilagoditi i na nesto meksu vodu
Ph vrednost - Od 7.5 do 8.5
Temperatura - u opsegu od 25 do 28c




Opis vrste

 Naravno, ciklid kao ciklid ima i puno zanimljivosti, ova vrsta ihtioloski jos nije razvrstana, ali iz imena se vidi ,da se ubraja u takozvanu "Stuartgranti" grupu. Te Aulonocare su nazvane po izvozniku Malawi ciklida Stuart Grantu, navodno je on slao neki pozamasni broj tih Aulonocara na ihtioloska ispitivanja u Nemacku i to je uticalo da dobije cast da se ti ciklidi nazovu po njemu. U tu "Stuart granti" grupu, pored vec navedenih, nalaze se jos Aulonocara hansbaenschi i Aulonocara steveni, koje su sad i zvanicno postale Aulonocara stuartgranti. Inace se ta vrsta nalazi u mesovitoj zoni kamenja i peska u dubini do 10 metara, kao i u pecinicama gde se nocu skriva pa se u njima i mreste. Puno autora tu vrstu preporucije za drzanje sa m'bunama ali i sa ne Mbunama ili Haplochromisima.
Za tu vrstu uredjenje je jako slicno kao uredjenje za M'bune. Vec smo se upoznali sa njenim prirodnim stanistem, pa im treba tako i urediti akvarijum, dakle kamenje i pesak .
U akvarijumu voli biti u grupi, gde je potrebno da ima neki "harem" zenki, kako bi ta grupa savrseno funkcionirala u svom punom sjaju . Posto je to jedan lep zuti ciklid, gracioznog drzanja, lepih oblika kao i zanimljivog ponasanja ne bi trebalo da izostane u akvarijumima ljubitelja ciklida.

Velicina ribe

Ubraja se u grupu ciklida srednje velicine jer prosecna velicina ove ribe iznosi 10-12 cm

Izgled ribe

 Sunshine peacock je naziv koji itekako pristaje ovom ciklidu, jer zahvaljujuci svojoj zutoj boji, u akvarijumu deluje kao "sunce", sto samo povecava interesovanje za njim. Muzjak je obojen jakim bojama i lep je, a iako zenke nisu tako lepih boja, njihova smedja boja, sa tamno smedjim vertikalnim crtama deluje upecatljivo u svakom akvarijumu.

Temperament - Ova riba nije previše agresivna.

Ishrana

 U prirodi glavnu hranu joj predstavljaju beskicmenjaci koje nalazi u pesku ali u akvarijumu ce prihvatiti gotovo svu hranu za ribe ali bi trebalo da joj dajemo malo vise proteinsku i zivu hranu.


Mrest


 Aulonocara sp. „Stuartgranti Maleri“ nije težak zadatak. Za uzgoj je potrebno 4-6 ženki na jednog mužjaka u akvarijumu. Idealna litraža akvarijuma za mrest je oko 100 litara za jednog mužjaka i grupu ženki. Ženke počinju uzgoj, kada dođu do oko 7cm dužine. Česta promena vode će ubrzati mrest. Mužjaci privlače ženke na svoju teritoriju igrajući i paradirajući oko nje. Ženka ispušta do 25-50 jaja i drži ih u ustima oko 3 nedelje(mouthbreeders),u tom periodu ženka neće jesti i lako se može uočiti njena nadutost usta. Treba paziti da ženka ne bude maltretirana od drugih riba jer se može desiti da prerano ispljune mlade. Postoji mogućnast izdvajanja ženki ali isto tako treba paziti da ne bude dugo izdvojena iz grupe jer će izgubiti svoju poziciju u grupi.
 Mlade bi trebalo hraniti sa Artemia Naupliis (baby salamuri kozicama). Njihov rast je ipak prilično spor. Ženke se mreste otprilike svakih pet nedelje ako su uslovi u akvarijumu dobri.




Napomene

Pozeljeno je da u akvatijumu imate samo jednu vrstu iz genusa Aulonocara zbog moguceg ukrstanja vrsta.

Нема коментара:

Постави коментар