понедељак, 12. мај 2014.

Pseudotropheus crabro

Pseudotropheus crabro je ciklid jezera Malawi. Nastanjuje celi sredisnji i juzni deo jezera. Naziv crabro ima koren iz latinskog jezika, sto znaci stsljen. Ovaj naziv ukaziju na obojenost tela, Boja tela ovog ciklida je, kao i kod strsljena, zuta sa izrazitim tamnim prugama koji ima 8-9 i jedna ide preko oka, otuda i naziv. Trgovacko ime je "Ciklid kameleon". Prvi je ciklid iz jezera Malawi koji je izvozen u akvarijumske svrhe.
U akvarijumskim uslovima Pseudotropheus crabro se ponasa kao veoma agresivni ciklid, pa je potrebo posebnu paznju posvetiti sa kojim ribama ga je moguce drzati. Veoma cesto se uzgaja i drzi u posebnim akvarijumima. Akvarijum treba biti velike zapremine i uredjen tako da stimulira biotope jezera Malawi, sto znaci da treba dosta kamenja, koji ce svoriti dosta rupa i prolaza ali i dosta slobodnog prostora za plivanje ove vrste. Optimalna temperatura vode za uzgajenje u akvarijumskim uslovima je 24 - 27 °C, tvrdoca vode 12 – 25 dH, a pH vrednost 7,5 – 8,5.
Sistematika, kao i sam naziv ove vrste, zasluzuju posebnu paznju. U literaturnim podacima ovaj ciklid mozemo pronaci pod sledecim imenima: Pseudotropheus crabro, Maylandia crabro, Metriaclima crabro, Melanochromis crabro. Vrsta je opisana prvi put 1982. godine pod nazivom Melanochromis crabro. Daljim istrazivanjem, menjala se i sistematika vrste, da bi danasnji naziv bio Pseudotropheus crabro.
Prirodno staniste vrste Pseudotropheus crabro je uslovljeno nacinom ishrane. Moze se naci u vecem delu jezera Malawi na dubini 10-45 metara. Zivi u velikim tzv. pecinama u simbiozi sa vrstom soma Bagrus meridionalis. Ovaj som je nocna riba, napada samo nocu. Ciklid se hrani parazitima sa tela ovog soma i ujedno ga i cisti od parazita. Po recima strucnjaka, to je odlican nacin specijalizacije izmedju ciklida Pseudotropheus crabro i soma Bagrus merudionalis. Osim sto su povezane nacinom ishrane, Pseudotropheus ima vaznu ulogo u mrestu soma Bagrus meriodinalis. U vreme njegovog mresta, Pseudotropheus crabro se iz mirnog ciklida preobrazi u kradljivca jaja tog soma, u tome mu potpomaze I vrsta Melanochromis baliodigma. To rade veoma temeljno, tako da 90% mladunaca tog soma nikad ne dostigne duzinu vecu od 50 cm. Veoma je zanimljivo kako to da som, koji imace veoma brizno cuva svoje potomstvo, to ne vidi. Istrazivanja su pokazala da Pseudotropheus crabro u toku kradje jaja menja boju iz svelte u sasvim tamnu, i na taj nacin se stapa sa podlogom i postaje nevidljiv. Osim ovakvog nacina ishrane, ovaj ciklid se moze hraniti i algama i beskicmenjacima.
Ciklid u prirodnim uslovima dostize duzinu 12-14cm, dok u akvarijumskim uslovima moze da naraste I do 16cm. Razlike izmedju muziijaka i zenke su male, pa ih je najlakse razlikovati po ponasanju. I muzijak i zenka imaju sposobnost promene boje tela u skroz tamnu. Kako muzijak sazreva i odrasta, dobija sve tamniju boju tela. Odrastao muzijak na analnom peraju moze imati vise laznih jajasca, ali to ne mora uvek biti slucaj.
U prirodi se ovaj ciklid mresti u pecinama, pa se I u akvarijumskim uslovima stimuliraju takve pecine koje podsecaju na prirodne uslove. Za vreme mresta muzijak potpuno potamni i pocinje da kruzi oko zenke I na taj nacin je zavodi. Nakon sto muzijak oplodi jajasca, zenka ih nosi u svojim ustima 17-21 dan, zavisno od temperature vode. Zenka u ustima nosi obicno 20-60 jaja. Kada ribe napuste majcina usta, rastu veoma brzo, vecom brzinom nego odrasli ciklidi. Da bi mlade ribe sto bolje napredovale, hrane se veoma cesto i sto kvalitetnijom hranom.

Нема коментара:

Постави коментар