понедељак, 12. мај 2014.

Pelvicachromis pulsher

 
Naučno ime: Pelvicachromis pulsher
Sinonim: Kribenzis, krib
Geostanište: Nastanjuju deltu Nigera u Nigeriji i priobalje u regionu Ndongo u zapadnom i centralnom Kamerunu
Ishrana: Omnivor
Veličina: 7-9 cm
Temperatura: 26-28 stepeni
ph: 6.0-8.0
dh: 8-10 (meka)
Agresivnost: blago agresivna
Uparivanje: dimorfne
Način izvođenja: ikrašice

Ova vrsta afričkog rečnog ciklida je veoma laka da se tako izrazim za uzgoj u akvarijumskim uslovima, naročito što ne ispoljava svoju agresivnost prema drugim vrstama riba u staništu, pa čak i iz drugih eko sistema kao što su azijski ili američki. Mogu se držati više jedinki u većem akvarijumu od recimo 100-tinak litara sa ostalim sustanarima, a ako želite vrsni akvarijum sa pojedinačnim parovima, biće vam dovoljan i akvarijum od nekih 30-ak litara.
Pol kod kribova je veoma lako uočljiv i razlikuju se po boji obrazine i stomaka, tako što ženka ima jače obojen stomak ljubičaste nijanse od mužjaka. A ako već niste u mogućnosti da uočite ovu razliku, tu je takođe primetno i standardno raspoznavanje kao kod većine ciklida po perajima, i to tako što mužjak ima duže leđno i podrepno peraje, koja se završavaju sa izrazitim špicem za razliku od ženki koje imaju kraće i zaobljeno leđno i podrepno peraje. Ovaj drugi tip raspoznavanja jedinki je bitan za albino varijatete jer su kod njih slabije primetne nijanse drugih boja.
Akvarijum bi trebao biti ubiljen zbog sličnosti terenu u kom žive, sa slobodnim centralnim delom radi ishrane. Možete postaviti prazan kokos ili slično, polomljenu glinenu saksiju, ili nešto slično sa šupljinama i pećinicama, da bi se mogli skrivati i mrestiti. Opasnost za ikru predstavljaju naravno sve vrste puževa (većih), jer u mraku uspeju da očiste dosta ikre, a naravno i ancistrusi, pa njih takođe izbegavajte u mresnom akvarijumu.
Mlađ se izleže otprilike trećeg dana, a žumančanu kesu potroši negde oko sedmog dana, kada ujedno i propliva. Treba je hraniti artemijom, kuvanim žumancetom , a posle par nedelja može se preći na standardne vrste suve hrane koja se koristi u ishrani ostalih riba.

Tekst Zeka DanTana

Нема коментара:

Постави коментар