понедељак, 12. мај 2014.

Copadichromis azureus

Latinski naziv-Capadichromis azerus
Zajnicki naziv-Azerus, Chrysonotus mbenji, Haplochromis Chrysonotus Maleri, Haplochromis Likomae.
Porodica-Pseudocrenilabrinea
Kontinent porekla-Afrika
Poreklo-Jugoistocni deo jezera Malawi
Parametri vode-
Ph vrednost:Od 7.8 do  8.6
Temperatura:Od 22 do 27C
Velicina ribe-U prirodnom stanistu znaju dosta da narastu cak oko 16-17cm dok u akvarijumu je to dosta manje, otprilike dostizu velicinu izmedju 12 i 15cm.
Akvarijum-Ovaj Malawi ciklid je poprilicno miran pa mu nije potreban dosta veliki akvarijum za zivot.
Sasvim ce biti dovoljno da je akvarijum oko 200l, a kao dekoraciju koristite sitan pesak kamenje ali ne da bude pretrpano jer oni vole da kopaju i na mestu gde nema kamenja.
Izgled ribe-Posto u Malawi jezeru ima dosta plavih riba ja cu ovu vrstu okarakretisati kao ribu sa najlesom plavom bojom. Muzjaci u polnoj zrelosti su izuzetno plave boje koja ponekad prelazi i u teget dok su zenke sive boje.
 Mozda zenke nisu nesto lepe ali su itekako potrebne da bi se reprodukcija nastavila. Krakteristicno kod ovih riba je osim te izrazene boje je i sto na telu imaju izmedju 3 i 5 crnih identicnih pruga, koje se pruzaju preko stomaka.
Mrest- Muzjak u pesku napravi krater kopajuci i u taj krater namami zenku gde se odvija i sam mrest, mladi brzo napreduju i za orilike 20tak dana bice dosta mladih. Mlade ribe cuvaju oba roditelja i cim proplivaju mozete ih  hraniti nekom hranom za mladj.
Ishrana- U prirodi se hrane zooplanktonima ali u akvarijumu prihvataju sve ali najvise vole hrane na
biljnoj bazi, mada se i preporucuje da se povremeno hrane nekom zamrznutom hranom da bi ribe lepse izgledale.
Opis vrste-Ovaj ciklid se moze naci na razlicitim podrucjima samog jezera i po tome mu je lokalno stanovnistvo
davalo nadimke od Mbenji, Marleri, Eccles reef, Thumbi west i mnogih drugih. Moze se naci i na razlicitim dubinama jezera od 10 do 30 metara u pescanoj regiji gde se najbolje snalazi za hranu prekopavajuci delove peska. Obicno se nalaze u velikim jatima i zenke i muzjaci, dok dominantan muzjak brani teritoriju od uljeza. U akvarijumu kao sustanare bi trebalo imti mirnije
vrste iz grupe Haplochromisa.
Napomene-Jako je popularan medju akvaristima i moze se naci kod nas.

Нема коментара:

Постави коментар