понедељак, 12. мај 2014.

Gephyrochromis Lawsi

Porodica: Ciklidi
Prirodno stanište: severni delovi jezera Malawi
Maksimalna dužina: 12 cm
Temperatura: 24 – 28 oC
pH: 7,5 - 8
Akvarijum: slatkovodni akvarijum, oko 300 litara. Kao dekor se predlažu kamenje i pećinice. Ovaj ciklid će naseljavati dno i centar.
Narav: Blago agresivan
Ženke – mouthbrooder

Opis:
Mužjaci imaju narandžasto- žuti „plamen“ preko ljubičasto – plavog tela. Telo im je dizajnirano za plivanje u otvorenim vodama. Ovaj prelepi kolorit uneće raznolikost u Vaš akvarijum pa predstavlja idealnu ribu za početnike u ciklidnoj akvaristici.

Polni dimorfizam:
Mužjaci su veći od ženki i imaju mnogo više boja od ženki koje su braon. U jezeru Malawi ova vrsta naraste oo 12 cm ali u akvarijumskim uslovima može da bude i veća zbog dobre ishrane a ženke će ostati manje.

Gephyrochromis Lawsi je ciklid iz Malawi jezera koji je prvi put opisan 1957. godine. Ovaj cilid se ponaša kao i svaki član roda Pseudotropheus ali je „preseljen“  u rod Gephyrochromis zbog tanjeg zubnog tkiva:

Ovo je slika Gephyrochromis Lawsi pokazuje razliku Gephyrochromis Lawsi i srodnog roda Pseudotropheus.  Gephyrochromis imaju veoma  duge, vitke zube u spoljašnjim redovima vilice.
Zubi od spoljašnjeg reda vilice su označeni sa 2 i 3, unicuspid zuba (gledano sa strane iz holotip) sa brojevima 4 i 5. Opis preuzet od Frier  (1957).

Gephyrochromis Lawsi je blago agresivan ciklid. Preporučuje se držanje sa drugim Mbuna ciklidima a savet je da se drži više ženki na jednog mužjaka kako bi se smanjila agresija u akvarijumu.

Ishrana:
U prirodnom okruženju hrane se uglavnom algama a u  akvarijumskim uslovima Lawsi je svaštojed ali naravno da treba voditi računa da dobijaju kvalitetnu hranu sa niskim procentom proteina

Razmnožavanje:
Razmnožavanje je prilično lako. Nakon polaganja jaja i oplodnje od strane mužjaka, ženka jaja uzima u usta.  Ženka može polagati 10 – 30 jaja svakih 21 dan. Nakon toga ženka se povlači i krije između stena. Nakon 3 nedelje mlađ napušta usta ženke.

Zaključak:
Ovo je odličan izbor Mbuna. Relativno miran, izraziot koloritan, iako ga je teško naći u Pet shop-ovima vredi se potruditi i naći je.

Нема коментара:

Постави коментар