понедељак, 12. мај 2014.

Labidochromis perlmutt

Porodica: Cichclidae
Potporodica: Pseudocrenilabrinae
Poreklo: Prirodno stanište  ovog „bisernog ciklida“ je jezero Malawi. Do sada je samo bio pronađen oko Higga Reef i Mbamba Bay, uključujući i područja oko Mbamba Bay Island. Naseljava stenovita područja i „gospodari“ velikim dubinama, većim nego većina drugih članova roda. To je najčešće dubina od oko 30 metara ili više.
Minimalna veličina akvarijuma : odrasle jedinke zahtevaju akvarijum od oko 150 litara
Temperatura :24-28 ° C
pH :7.5-8.5



Akvarijum:
Za podlogu se preporučuje pesak sitnije granulacije. Što se tiče osvetljenja savet je prigušeno svetlo s obzirom da naseljavaju dublje delove Malawi jezera u prirodnom okruženju mada ukoliko mu društvo prave ciklidi koji vole standardno osvetljenje – ni ono im neće smetati. Dekor bi trebalo da sačinjavaju pećinice i pukotine u kojima Perlmutt može da se sakrije
Treba napomenuti da su jako osetljivi na hemijski sastav vode, odnosno variranja hemijskog sastava pa je adekvatna filtracija uz zamenu 1/3 vode svakih  7 dana od izuzetne važnosti.

Istorija:
Rod Labidochromis je prvi put opisao ihtiolog Trevavas 1935. godine. Opis je revidirao Levis 1982 a prvi put Perlmutt je bio na raspolaganju akvaristima 1996. godine. ‘Perlmutt’ je nemačka reč za ‘sedef’, a taj termin se odnosi na prekrasnu biserno belu boju odraslih jedinke.

Izgled :
 To je lepa mala mbuna čija veličina odrasle jedinke dostiže 10-ak cm kada govorimo o mužjacima i oko 7 cm kada je reč o ženkama. To je vitka, fleksibilna riba, bledo žute, gotovo krem boje.

Polni dimorfizam:
Mužjaci su veći i intenzivnije obojeni od ženki. Mužjaci, nakon sticanja polne zrelosti  imaju tendenciju da gube te pruge pa postaju biserno beli sa  plavim prelivima dok im peraja dobijaju intenzivno žutu boju na čijim krajevima se može pojaviti crna linija.




Mužjak






Ženka


Još jedna razlika je to što je leđno peraje kod mužjaka veće nego kod ženke. Sve ove karakteristike mužjaka omogućile su mu jak kontrast u odnosu na druge Mbune.  Ženke uvek imaju  vertikalne sivkaste pruge. Mlađ je slična odraslim ženkama, dakle, što se tiče kolorita – krem podloga i tamne pruge krase male Perlmutt-e.

Ishrana: 
U prirodnom staništu Perlmutt se hrani larvama insektima i rakovima jer nastanjuju dublju vodu gde alge ne uspevaju a u akvarijumskim uslovima neće biti problema ukoliko se hrane granulama, smrznutom i suvom hranom sa povremenim dodacima spiruline. Ova vrsta  može da toleriše više proteina u svojoj ishrani od mnogih Mbuna ciklida, ali mesna hrane ne bi trebalo da bude u ishrani.

Temperament :
Dominantni mužjak pokazuje agresiju jer brani svoju teritoriju ali tu agresiju ispoljava isključivo prema drugim Labidochromis sp. perlmutt-ima i manje od mnogih drugih vrsta Mbuna.



 Uspešno se može držati sa  drugim ciklidima slične veličine. U akvarijumu samo ne bi trebalo napraviti gužvu da ne bi došlo do borbe za teritoriju. Mužjaci su teritorijalni prema svojim rivalima i potrebno je imati veliki akvarijum ako ih imate više od jednog. Najbolja kombinacija jedan mužjak sa dve ili tri ženke.

Razmnožavanje:

Da bi se stvorili uslovi za mrest neophodna je temperatura 27 stepeni i pH 8,1.
Mužjaci ispoljavaju i malu agresiju u toku mresta. Labidochromis perlmutt je ciklid koji drži svoje mlade u ustima - mouthbrooder. Ženka nosi od 10 do 40 malaca, zavisno od njene veličine i polne zrelosti ali obično se u literaturi uzima neki prosek a to je 20-ak malaca. 

Kada je u polnoj zrelosti mužjak će očistiti mesto za mrest po njegovom izboru. Boja mu postaje intenzivnija kako bi privukao ženku. Kada je ženka spremna ona će položiti jaja u nekoliko navrata koja odmah skuplja u svoja usta. Ženka će nositi jaja  3-4 nedelje, pre nego što pusti mlade da plivaju. Ona u tom periodu  neće jesti i lako se može uočiti njen deformitet usta. Ako se  ženka uznemiri ona može prerano ispljunuti ili pojesti mlade. Pa je poželjno ženku izdvojiti ali moramo paziti da je ne bi držimo dugo izdvojenu iz grupe jer gubi svoju poziciju u njoj.
Malci se mogu hraniti tek izleglom artemijom.

Нема коментара:

Постави коментар