понедељак, 12. мај 2014.

Exochochromis anagenys


Istorija

Ova prelepa riba koja pripada porodici ciklida  postala je atraktivna zbog svoje prelepe boje. Exochochromis anagenys je otkriven 1989.godine. Pripada klasi Lucheperie (Actinopterigii). Naseljava jugoistočni krak jezera Malawi. Ova riba, kao i većina ciklida sa Malawi jezera je mouthbrooder. Često je naučno ime ove ribe pogrešno napisano kao Exochroromis anagenis pa kod čitalaca dolazi do zabune.

Uslovi

Veličina ovog fantastičnog ciklida varira u zavisnosti od kvaliteta vode i ishrane i može da iznosi do 25 cm. Veličina  akvarijuma 500 litara a u akvarijumu je potrebno da ima dovoljna količina velikih stena i pećinica. Dno akvarijuma bi trebalo da bude prekriveno sitnim peskom.
Voda u akvarijumu bi trebalo da bude  između 7,5 i 8,5 pH a temperatura od 24 – 28  stepeni C
Osvetljenje je od sekundarnog značaja za ove ciklide, s obzirom da se u prirodnom okruženju mogu naći u skoro svim dubinama od 5 do 40  metara. Preporuka je da osvetljenje prilagodite drugim vrstama koje držite u svom akvarijumu a E. Anagenys će se lako prilagoditi.

Izgled

 Exochochromis anagenys je izduženi, veliki ciklid. U prirodi su predatori ali u akvarijumu nisu agresivne ribe. Pod-dominantni mužjaci, ženke i mlađ imaju zlatno žutu boju sa tri tačke duž bokova. Mužjaci iz severnog dela jezera Malawi imaju plavu glavu i skoro potpuno plave bokove dok na telu primeraka  iz južnog dela dominira sivkasta boja sa tri crne tačke.





Unutrašnji red zuba je veći od spoljašnjeg reda. Vrh donje vilice je iza zuba gornje vilice, što predstavlja još jednu neobičnu osobinu ove vrste.








Ishrana

Po prirodi je predator tako da se u prirodno staništu hrani malim ribama a u akvarijumskim uslovima prihvata sve vrste zamrznute i žive hrane. Exochochromis anagenys ima kljun kao usta što joj pomaže pri lovu riba. Ono što je simpatično kod taktike lova je to što kada ga potencijalna žrtva primeti, on se bočno okrene i svoju žrtvu prati samo jednim okom ( slično kao A . christii).  Primiri se a onda žrtvu hvata munjevito brzim bočnim trzajem glave.

Socijalizacija

Ove ciklide možete držati sa ostalim većim vrstama iz roda Haplochromis. Mbunas bi trebalo izbegavati jer su one hrana u prirodnom staništu. Ako govorimo o istoj vrsti, savetuje se držanje jednog mužjaka sa više ženki. Anagenys je veliki lovac samotnjak. Predstavlja mirnu, veličanstvenu dominaciju u velikim akvarijumima ali treba napomenuti da postaju teritorijalni tokom udvaranja i parenja. 

Mrest

Mrest u akvarijumskim uslovima je jako težak i redak

Нема коментара:

Постави коментар